Effecten van stadslandbouw onderzocht: wat levert het op?
Resultaten naar stadslandbouw in de praktijk zijn inmiddels beschikbaar. Tijdens de Week van de Openbare Ruimte, 7-11 april op Landgoed De Vanenburg in Putten organiseert Jan Willem van der Schans, een van de founding fathers in Nederland van stadslandbouw op donderdag 10 april, een workshop over stadlandbouw. Cees Bronsveld van gemeente Rotterdam vertelt tijdens deze workshop over het onderzoek en wat we kunnen leren van ervaringen tot nu toe?
Stadslandbouw speelt in heel veel steden. Door de crisis in de bouw liggen op tal van (tijdelijk) braak liggende gronden. Moestuinieren, restaurants die eigen groenten telen, professioneel gerunde stadsboerderijen – alles kan. Diverse steden formuleerden beleid om deze vorm van bottom-up stads(her)ontwikkeling in goede banen te leiden, Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Oss, Heerlen, Alphen aan de Rijn, Ede et cetera. Ook de Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft de stadslandbouw ontdekt. Nederland is uitgebouwd, Van Dongen pleit voor grootschalige herbezinning. Bijvoorbeeld high-techvoedselteelt in leegstaande kantoorgebouwen in Amsterdam Zuid-Oost. ‘’Zo kun je heel Amsterdam voeden.’’
Het idee om de moderne stad te voeden op een stadseigen manier, namelijk vanuit leegstaande kantoren of speciaal daarvoor ontworpen en ingerichte flatgebouwen, is niet nieuw. Het zingt al langer rond, in Nederland sinds Pig City van MVRDV uit 1997, wereldwijd het Vertical Farming project van Despommier uit 1999. Wat opvalt is dat vooral wetenschappers en ontwerpers, nu dus ook de Rijksbouwmeester, onder de indruk zijn van deze manier van voedselproductie.
www.weekvandeopenbareruimte.nl

Stadslandbouw in Rotterdam
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Reactie toevoegen