Effecten van stadslandbouw onderzocht: wat levert het op?
Resultaten naar stadslandbouw in de praktijk zijn inmiddels beschikbaar. Tijdens de Week van de Openbare Ruimte, 7-11 april op Landgoed De Vanenburg in Putten organiseert Jan Willem van der Schans, een van de founding fathers in Nederland van stadslandbouw op donderdag 10 april, een workshop over stadlandbouw. Cees Bronsveld van gemeente Rotterdam vertelt tijdens deze workshop over het onderzoek en wat we kunnen leren van ervaringen tot nu toe?
Stadslandbouw speelt in heel veel steden. Door de crisis in de bouw liggen op tal van (tijdelijk) braak liggende gronden. Moestuinieren, restaurants die eigen groenten telen, professioneel gerunde stadsboerderijen – alles kan. Diverse steden formuleerden beleid om deze vorm van bottom-up stads(her)ontwikkeling in goede banen te leiden, Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Oss, Heerlen, Alphen aan de Rijn, Ede et cetera. Ook de Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft de stadslandbouw ontdekt. Nederland is uitgebouwd, Van Dongen pleit voor grootschalige herbezinning. Bijvoorbeeld high-techvoedselteelt in leegstaande kantoorgebouwen in Amsterdam Zuid-Oost. ‘’Zo kun je heel Amsterdam voeden.’’
Het idee om de moderne stad te voeden op een stadseigen manier, namelijk vanuit leegstaande kantoren of speciaal daarvoor ontworpen en ingerichte flatgebouwen, is niet nieuw. Het zingt al langer rond, in Nederland sinds Pig City van MVRDV uit 1997, wereldwijd het Vertical Farming project van Despommier uit 1999. Wat opvalt is dat vooral wetenschappers en ontwerpers, nu dus ook de Rijksbouwmeester, onder de indruk zijn van deze manier van voedselproductie.
www.weekvandeopenbareruimte.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen