Duurzame windturbines als kunstobject in de stad
De windturbine met de naam INVELOX vangt door middel van een trechtervormige inlaat wind op, bundelt dit via een alsmaar versmallende pijp – hierdoor versnelt de wind – en wekt energie op door de wind langs molens in de turbine te geleiden. Met deze techniek kan er zelfs windenergie gegenereerd worden bij een windsnelheid van twee meter per seconde.
Windturbines in Nederland
Hierdoor kan de turbine dichtbij de eindgebruiker worden geplaatst, bijvoorbeeld op daken in stedelijke gebieden. Deze zouden wel baat hebben bij een ontwerp van een architect, aangezien een gemiddelde INVELOX turbine wel 30 meter hoog is. Een licentie voor het fabriceren en verspreiden van de INVELOX in Nederland is in handen van Reikon Beheer, die de technologie onder de naam NedPower SWH gaat introduceren.
De pilot van dit project moet in het eerste kwartaal van 2016 worden gefabriceerd. Huibert Uittenbogaard van NedPower SWH is positief over de technologie: “Nederland kent een lange geschiedenis met windenergie, maar we lopen ver achter op schema om de doelstelling van 14% duurzame energievoorziening in 2020 te halen. Ik denk dat INVELOX dé oplossing is om dit onmogelijke doel mogelijk te maken.”
Meer informatie vindt u op de website van SheerWind, of bekijk onderstaande video.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Reactie toevoegen