Door robots geprinte stalen brug in Amsterdamse binnenstad
Het Amsterdamse startup-bedrijf MX3D ontwierp intelligente software, die een robot en lasapparaat omvormt tot een groot formaat printer. Dit maakt het 3D printen van metalen op een architectonische schaal mogelijk. Deze kersverse techniek biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten en ingenieurs en levert potentieel materiaal reductie op.
Arup
In 2016 werkte Arup nauw samen met Joris Laarman en kwam met een uniek ontwerp. Met het team werd een testsequentie gedefinieerd om het ontwerp te ondersteunen en aan de hand van experimenten werd de constructieve draagkracht van de brug aangetoond. Arup geeft daarnaast technisch advies op locatie en ondersteunt MX3D bij het onderhouden van het contact met de gemeente en bij de coördinatie met andere technische partners.
Samenwerking
Het MX3D project is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lag en ArcelorMittal, Air Liquide, Arup, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. De publieke partners zijn de TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam.
Een uitdagend ontwerp
Het project wordt gemarkeerd door een aantal kantelpunten. Het initiële ontwerp van de 12 meter lange brug is significant veranderd gedurende het proces. Toenemende kennis op het gebied van (veiligheids)eisen, de materiaalmogelijkheden en het technisch potentieel, leidden begin 2017 tot het definitief brug ontwerp van Joris Laarman Lab.
Printen staat gepland begin 2018
In maart 2017 begon het printen en de montage van de 1meter grote brugdelen. Parallel hieraan hebben de MX3D-ingenieurs continu gewerkt aan de realisatie van de 3D print-infrastructuur voor autonome robots. Het printen van de brug staat gepland voor het begin van 2018.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Reactie toevoegen