Door robots geprinte stalen brug in Amsterdamse binnenstad
Het Amsterdamse startup-bedrijf MX3D ontwierp intelligente software, die een robot en lasapparaat omvormt tot een groot formaat printer. Dit maakt het 3D printen van metalen op een architectonische schaal mogelijk. Deze kersverse techniek biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten en ingenieurs en levert potentieel materiaal reductie op.
Arup
In 2016 werkte Arup nauw samen met Joris Laarman en kwam met een uniek ontwerp. Met het team werd een testsequentie gedefinieerd om het ontwerp te ondersteunen en aan de hand van experimenten werd de constructieve draagkracht van de brug aangetoond. Arup geeft daarnaast technisch advies op locatie en ondersteunt MX3D bij het onderhouden van het contact met de gemeente en bij de coördinatie met andere technische partners.
Samenwerking
Het MX3D project is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lag en ArcelorMittal, Air Liquide, Arup, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. De publieke partners zijn de TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam.
Een uitdagend ontwerp
Het project wordt gemarkeerd door een aantal kantelpunten. Het initiële ontwerp van de 12 meter lange brug is significant veranderd gedurende het proces. Toenemende kennis op het gebied van (veiligheids)eisen, de materiaalmogelijkheden en het technisch potentieel, leidden begin 2017 tot het definitief brug ontwerp van Joris Laarman Lab.
Printen staat gepland begin 2018
In maart 2017 begon het printen en de montage van de 1meter grote brugdelen. Parallel hieraan hebben de MX3D-ingenieurs continu gewerkt aan de realisatie van de 3D print-infrastructuur voor autonome robots. Het printen van de brug staat gepland voor het begin van 2018.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Reactie toevoegen