De ene fietsroute is gezonder dan de ander
De ene fietsroute is gezonder dan de andere. Dat is de overtuiging van Blossity, één van de winnaars van de Slimme en Gezonde Stad Innovatiechallenge. Het bureau lanceerde in het stadcentrum van Den Haag het project ‘Frisse Scholen Routes voor kinderen in het Haagse stadscentrum’.
Het project werd na de zomervakantie in 2016 uitgevoerd met de kinderen van de groep 8 van De Haagsche Schoolvereeniging. De keuze voor het Haagse stadscentrum was bewust, aangezien dit gebied kampt met hoge concentraties luchtverontreiniging. “De school ligt tussen twee drukke wegen in. Met het project willen wij laten zien hoe je met een aanpassing van een fietsroute minder in aanraking komt met schadelijke stoffen”, vertelt projectleider Marije Blok van Blossity.
Meetbakfiets
Met een meetbakfiets, ontwikkeld door onderzoekers van de Wageningen Universiteit, reden de kinderen van de basisschool verschillende fietsroutes naar hun school. Onder andere de hoeveelheden fijnstof en roet werden gemeten, maar ook de invloed van verschillende weertypen daarop. “Het blijkt namelijk dat wind en regen gunstig zijn voor een frissere fietsroute. Wind jaagt de schadelijke stoffen weg en roetdeeltjes blijven deels plakken op beregende straten.”
Bewustwording van gezonde omgeving
Aan de hand van resultaten van de meetbakfiets tekenden kinderen de gezondste route naar school uit. “Belangrijk is dat de kinderen creatief omgaan met de route. Vermijd de primaire wegen en stippel de route zoveel mogelijk uit over secundaire wegen. Daar is minder verkeer én wordt minder hard gereden, waardoor je vijftig procent minder vervuilde lucht inademt.” Doel van het project is bewustwording. “Leuk voorbeeld is de manier waarop je met een fiets stilstaat voor een stoplicht. Je kunt beter voor auto’s en scooters staan dan erachter. Zo adem je minder slechte stoffen in.”
Het succesvolle project werd afgerond vlak voor de kerstvakantie en kreeg aandacht in diverse geschreven media en op de radio. Blossity is nu druk om het concept van ‘Frisse Scholen Routes’ uit te rollen in andere steden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen