De duurzame trends van 2021 en 2022
Trends 2022
De ontwikkelingen gaan zijn: meer houtbouw, benut van daken, transformeren van gebouwen maar ook ruimte maken voor gebouwen die aansluiten bij de behoeftes van verschillende deelgebieden. Daarnaast gaan groendaken, energiebesparende maatregelen, minimalisme en multifunctionele ruimtes belangrijke trends worden. Een mooi voorbeeld van multifunctionele ruimtes, is het Sluishuis in Amsterdam, waar wonen en recreatie op een bijzonder manier samenkomen. Hier hebben we als Triflex ook een belangrijke rol in gespeeld.
Triflex oplossingen voor de architecten wereld
Het is belangrijk om gebruik te maken van duurzame materialen en oplossingen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers van gebouwen en constructies. Als er duurzaam gebouwd of verbouwd wordt, dan wordt er rekening gehouden met de effecten hiervan op het milieu. Dit geldt zowel voor het ontwerpen van een gebouw of bouwwerk als voor het bouwen, verbouwen, renoveren of slopen ervan.
“Triflex biedt oplossingen voor een duurzame toekomst. Door deze oplossingen kunnen wij voor veel projecten op het gebied van duurzaamheid een bijdrage geven.” – Emy Kok, Architecten Adviseur Triflex B.V.
Goede voorbeelden van duurzame oplossingen zijn:
1. Verduurzamen met energetische renovatie en gele daken
Om gebouwen en constructies energiezuiniger te maken worden er in de bestaande bouw steeds meer energiebesparende maatregelen toegepast. Echter, dit betekent niet dat de bewoners concessies moeten doen omtrent comfort. Het levert juist mogelijk voordelen op, doordat er veel verbeterd kan worden op thermisch en akoestisch gebied.
Daarnaast worden ‘gele daken’ steeds belangrijker. Gele daken zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draag je bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect.
Rol Triflex
Triflex kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren door middel van het ophoog/isolatie systeem (Triflex BIS systeem). De uitkragende en doorgestorte betonnen vloeren kunnen aan de bovenzijde met Triflex geïsoleerd worden. Dit zorgt ervoor dat er geen temperatuurlek ontstaat ten opzichte van de andere aanvullende geïsoleerde onderdelen. Met ons concept waarbij isoleren mogelijk wordt gemaakt, kan er ook nog eens ruimschoots worden voldaan aan de gestelde energie-eisen. Wij adviseren architecten door mee te denken in het ontwerpproces van energetische maatregelen, waarmee wij vloeren kunnen isoleren en/of koudebruggen kunnen onderbreken.
Verder moeten energiedaken volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA en bieden hier een goede oplossing voor.
2. Verduurzamen met houtbouw
Bouwen met hout is de oudste bouwmethode ter wereld en tot op heden nog steeds zeer innovatief. De komende jaren zal deze manier van bouwen ook in Nederland niet meer weg te denken zijn en bij steeds meer vastgoedontwikkelingen centraal gaan staan. Hout draagt bij aan het toekomstbestendig en energiezuinig maken van gebouwen en constructies én werkt mee aan een gezond leefklimaat. Naast duurzaamheid geeft hout een sfeervolle, warme en natuurlijke uitstraling.
Rol Triflex
Triflex biedt duurzame afdichtingen voor diverse houten oppervlakken. Speciaal voor houten vlonders en dekken, biedt Triflex een coating die door een zorgvuldige opbouw van het systeem zijn slijtvastheid en antislip waarborgt. Doordat de vloeibare hars wordt ingestrooid maakt het slippen en gladheid vrijwel onmogelijk. Er is volop keuze uit diverse kleuren en korrelgroottes. Daarnaast levert Triflex levert een bijdrage aan het waterdicht bouwen van houten constructies. De producten hebben een zeer goede hechting op hout en kunnen daarmee gemakkelijk lastige details volledig waterdicht maken.
Benieuwd naar bijzondere projecten waar Triflex een rol heeft gespeeld? Bekijk hier meer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt 2024Het is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep 2024Ook het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug 2024De Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
De natuurinclusieve missie van Bauke de Vries
13 aug 2024De transitie naar een natuurinclusieve, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving is niet van vandaag op…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul 2024De wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Wie heeft dit artikel geschreven?
Ingediend door roos (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 20/09/2023 - 16:29
Redactie: artikel is afkomstig (en voor rekening) van Triflex.
Ingediend door ysbrandvisser op do, 21/09/2023 - 09:01
Reactie toevoegen