Dakenprogramma Rotterdam genomineerd voor C40 Cities Award
Het internationale burgemeestersnetwerk C40 cities heeft 25 genomineerde projecten voor de C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards 2017 aangewezen. Het Rotterdamse project 'The Rotterdam Roofscape' is genomineerd in de categorie Cities4Tomorrow. Er zijn vijf categorieën die onderscheid aanbrengen in de verschillende thema’s. Rotterdam neemt het in deze categorie tegen vier andere wereldsteden op: Washington DC (VS), San Francisco (VS), Wuhan (China) en Hong Kong (China). De genomineerde projecten representeren de meest innovatieve ambities van burgermeesters wereldwijd om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De C40 heeft in totaal 174 inzendingen ontvangen uit 92 steden.
Multifunctionele daken
De gemeente Rotterdam is al jaren een voorloper op vlak van groene daken. Op dit moment ligt er zeker 250.000 m2 groene daken in Rotterdam en Rotterdammers gaan massaal ‘het dak op’. Doordat er tijdens de Wederopbouw veel gebouwen met platte daken zijn gebouwd, ligt er totaal 14,5 km2 dak dat nog onbenut is.
Daken kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, waardoor kansen voor ondernemers ontstaan, de leefbaarheid voor bewoners wordt vergroot en de veerkracht van de stad zich ontwikkelt. ‘Groene daken’ zorgen voor groene leefomgeving voor bewoners en kansen voor natuur in de stad. ‘Blauwe daken’ bergen water en zorgen voor vertraagde afvoer, waardoor er minder wateroverlast ontstaat bij hevige regenval. ‘Gele daken’ wekken duurzame energie op en ‘rode daken’ herbergen allerlei sociale functies op plekken met ruimtegebrek, zoals terras of bar op het dak. We kunnen zo dus allerlei problemen aanpakken en tegelijkertijd een aantrekkelijke stadslaag toevoegen.
Ambitie
De ambitie is in 2030 1.000.000m2 multifunctioneel dak in de Binnenstad te realiseren. De meeste daken zijn niet van de gemeente, maar van bewoners, bedrijven en corporaties. Het programma omvat dan ook een aanpak met meer dan 40 acties verdeeld over zeven pijlers, zoals informeren, inspireren met voorbeelden, stimuleren, beleid afstemmen. Wanneer daken onderling verbonden kunnen worden, of ontsluiting mogelijk is via de straat, ontstaat er zelfs een tweede niveau in de stad; een nieuwe stadslaag voor Rotterdam.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Reactie toevoegen