Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’

maandag 14 oktober 2024

Met het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die inzicht geeft in de staat van het land op gebieden als leefomgeving, biodiversiteit en klimaat. Het initiatief van NL Greenlabel komt naast de tweejaarlijkse Balans van de Leefomgeving door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving (NDDL) is bedoeld voor gemeenten, gebiedsontwikkelaars en andere partijen om te werken aan een natuurinclusieve en duurzame leefomgeving. Het NDDL geeft op basis van de meest actuele data inzicht in de leefomgeving in Nederlandse steden, dorpen en toekomstige bouwlocaties. Deze data laten zien hoe de verschillende onderdelen van de ruimtelijke puzzel samenhangen. Hiermee kunnen gemeenten een integrale aanpak realiseren, zodat een natuurinclusieve leefomgeving ook bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners en aan de klimaatveiligheid van Nederland.

Uit balans

In Nederland en met name in stedelijke gebieden, schrijft NL Greenlabel, is de verhouding tussen mens en natuur uit balans. Dit leidt tot problemen op het gebied van leefbaarheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit in dichtbevolkte steden en dorpen. Denk aan zaken als luchtvervuiling, wateroverlast, hittestress en het verlies van (stedelijke) biodiversiteit.

Om tot een duurzame, natuurinclusieve leefomgeving te komen, is vergroening een effectieve oplossing voor deze problemen. NL Greenlabel ontwikkelde het NDDL om inzichten te bieden die een integrale en efficiënte aanpak van deze opgave mogelijk maakt. En dat in het licht van de complexe ruimtelijke puzzel, nu de overheid elk jaar honderdduizend nieuwe woningen wil realiseren. Het NDDL moet helpen bij het combineren van die woningbouwopgave met uitdagingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving, leefbaarheid, volksgezondheid, klimaatadaptatie en herstel van biodiversiteit.

Voorbeeld van een pagina van het Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving.

Lodewijk Hoekstra, mede-oprichter van NL Greenlabel en bekend van de tv: “Dit dashboard is een waardevol instrument voor gemeenten en gebiedsontwikkelaars om op basis van data gerichte stappen te zetten om ambities voor een duurzame, natuurinclusieve leefomgeving waar te maken. Het dashboard biedt een overzicht op basis van onze marktgedragen labels voor de leefomgeving. Wij zijn op dit terrein koploper en maken voor de verschillende partijen het handelingsperspectief heel inzichtelijk. En wij onderscheiden ons door een privaat-publieke samenwerking”, stelt Hoekstra op de vraag hoe het dashboard zich onderscheid van de Balans van de Leefomgeving.

“Dit doen we natuurlijk niet alleen”, vervolgt Hoekstra. “We maken gebruik van de meest hoogwaardige groen- en bomendata van Nederland van Cobra Groeninzicht. En we geven inzicht in onder andere de 3-30-300-regel in relatie tot gezondheid. Tygron is de ontwikkelaar van dit platform, waarmee we heel Nederland integraal kunnen simuleren, visualiseren en analyseren.” Tygron doet dat met behulp van onder meer High Performance Computing en kunstmatige intelligentie.

KNMI

NL Greenlabel is ook begonnen om op basis van de laatste KNMI scenario’s nieuwe waterkaarten te ontwikkelen. De huidige kaarten dateren uit 2017. Hoekstra gaat verder: “Naast het verbeteren van de leefomgeving en biodiversiteit, helpen we Europa om innovatief en competitief te zijn op technologisch gebied. Verder hebben we veel overleg met de ministeries van BZK en LVVN, het Collectief Natuurinclusief én Naturalis. Zij ondersteunen dit dashboard en zien de toegevoegde waarde ervan voor gemeenten, gebruikers en ontwikkelaars. Mochten andere partijen innovatieve oplossingen willen aandragen voor de vergroening van de leefomgeving, dan staan we daar zeker voor open. Uiteindelijk draait het erom dat we samen werken aan een zo klimaatbestendige, biodiverse en gezonde, dus groene leefomgeving.”

Na de aanstaande lancering van het dashboard in november zal op www.nddl.nl jaarlijks een integrale groenanalyse van de stedelijke leefomgeving in Nederland worden gepubliceerd. Momenteel werkt NL Greenlabel aan de nulmeting van deze analyse.

Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bron: NL Greenlabel
Beeld: Shutterstock

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden

9 okt om 07:30 uur

Opgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Landschapsarchitectuur en beweegvriendelijkheid in Apeldoorn

8 okt om 07:30 uur

“Ik heb me altijd gericht op de buitenruimte”, begint landschapsarchitecte Linda Hooijer. “Wat mij aantrok in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties

7 okt om 13:00 uur

Het is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…

Lees verder »
descriptionArtikel

S&A Podcast Luisterlandschap: Gebiedsontwikkeling 4.0

2 okt om 12:00 uur

Naast zijn bijdrage als gasthoofdredacteur van het uitgebreide magazine Gebiedsontwikkeling spraken we Gert-…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden

2 okt om 07:30 uur

Ondanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Placemaking belangrijk vanaf start gebiedsontwikkeling

30 sep om 07:30 uur

Afgelopen week vond in Rotterdam de Placemaking Week Europe 2024 plaats. In dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nederland in beweging met Sportzones

26 sep om 07:00 uur

Met z’n allen torsen we te veel overgewicht mee en mede daarom moet Nederland in beweging komen. Hét nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte

24 sep om 07:30 uur

Precies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…

Lees verder »