Cultureel centrum geheel gebouwd van stro
Hedendaagse geschiedenis
Het culturele centrum in Griekenland staat op de historische Thessalische vlakte, een vruchtbaar gebied dat in vroegere tijden dienst deed als graanopslag voor de Grieken. Het ontwerp van George Batzios, dat op de tweede plek van de Konaki Averof Cultural Center Competition staat, verbindt deze geschiedenis op een duurzame, hedendaagse manier door het oorspronkelijke gebouw in te kleden met stro.
Op de vlakte liggen meerdere ruïnes verspreid. Georges Batzios wilde deze in het ontwerp niet enkel opknappen omdat de ‘historische architectuur niet simpelweg als kopie herinterpreteert kan worden, omdat het landschap dusdanig is geëvolueerd dat de originele architectuur niet meer functioneel is’. Mede door de groeiende stedelijke omgeving van het nabijgelegen Larissa.
© Georges Batzios Architects
Gouden omgeving
Volgens George Batzios worden in het nieuwe ontwerp de unieke karakteristieken van Konaki Averof tot leven gewekt door de kwaliteiten van het historische gebied (landbouw) te combineren met moderne constructietechnologie. Hierdoor revitaliseert niet alleen het gebouw, maar de hele omgeving. Dit idee vertaalde zich naar het gebruik van stro als hoofdmateriaal.
Zo wordt de gehele schil van samengedrukt stro gemaakt. Volgens George Batzios is het de eerste keer dat deze vorm van constructie, die zijn oorsprong kent in Noord-Europa, op zo’n schaal wordt toegepast. Het stro kent hoge isolatiewaarden waardoor het ’95 procent van het energieverbruik van het gebouw kan reduceren’ en een passieve thermische omgeving creëert. Visueel gezien past het gebouw uitstekend in de omgeving: een gouden vertoning, als een representatie van het verloren verleden.
In het ontwerp bestaat het gebouw uit twee verdiepingen. De begane grond moet dienen als hoofdruimte voor diverse culturele voorzieningen, terwijl de ‘zolder’ ingericht wordt als vrij te gebruiken openbare ruimte.
© Georges Batzios Architects
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Reactie toevoegen