Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum
De accommodatie voor de divisie Havenmeester van Port of Amsterdam is een gecombineerde kantoor- en technische functie in de haven van Amsterdam. Begin 2018 won WRK Architecten de architectenselectie voor de nieuwbouw met een ontwerp voor een compact houten gebouw. Een eenvoudig doch stoer rechthoekig met staal bekleed volume dat zich aan de buitenzijde moeiteloos in de industriële havenomgeving mengt. Eenmaal de voordeur gepasseerd, biedt de warme en natuurlijke sfeer van het houten interieur een aangename werkomgeving.
Compact en functioneel
Het compacte volume betekent minimale loopafstanden, efficiënte en overzichtelijke routing. De organisatie van functies, met kantine, kleedkamers en vergaderruimtes op de eerste verdieping, zorgt voor ontmoeting tussen de ‘kantoor’-medewerkers (op de tweede verdieping), buitendienst en technische dienst (op begane grond en in de haven).
Bovendien, door te kiezen voor een compact volume kon het kantoorprogramma op de tweede verdieping geplaatst worden en van daaruit is er een weids uitzicht op het Amsterdams Rijnkanaal.
Flexibel en geborgen
Het gebouw kent een huiselijke setting waardoor het ook in de nachtelijke uren prettig verblijven is. Het gebouw is enerzijds de thuisbasis voor de buitendienst, anderzijds kent het een 24/7 bezetting. Een comfortabel, warm hoofdkwartier past hierbij en daarom is ervoor gekozen om het houten casco in het zicht te houden. Tegelijkertijd is het een gebouw dat gebruikt mag worden: je mag met je vieze schoenen binnenstappen, want daar waar nodig zijn de juiste beschermde materialen toegepast, zoals stalen lambrisering bij de hoofdentree.
Het dakterras grenzend aan de kantoorruimte biedt aan de mensen van de 24-uurs dienst, die niet lang van hun plek kunnen, de gelegenheid om een frisse neus te halen.
Duurzaam en gedurfd
Een compact volume leidt ook tot een minimale carbon footprint: een minimale schil en een optimalisatie van structuur en bouwsysteem waardoor bouwkosten substantieel kunnen worden gereduceerd en met minder middelen een aangenaam binnenklimaat kan worden bereikt.
De grote puien zijn gericht op het noordoosten. De zuidwest gevel is grotendeels gesloten en gevuld met PV-panelen. Regenwater op het dak wordt opgevangen in een grijswater systeem waarmee de toiletten worden gespoeld.
De constructie bestaat uit modulair geprefabriceerde elementen van FSC-gecertificeerd hout, die aan elkaar vastgeschroefd en dus demontabel zijn. Er is zeker 124ton CO2 opgeslagen in de houtconstructie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt 2024Het is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep 2024Ook het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
Reactie toevoegen