Clubhuis van circulariteit: CIRCL
Eerste circulaire ontwerp in Nederland
De bank vroeg de Architecten Cie om een nieuw ontwerp, maar dit keer moest er worden voldaan aan allerlei eisen met betrekking tot circulair bouwen. Het project omhelst meer dan alleen een uitbreiding van de vergaderfaciliteiten van het hoofdkantoor: het pand krijgt er een publieke functie bij. De bank zelf noemt het ‘een clubhuis van circulariteit’. Het ontwerp van de Architecten Cie voor het circulaire paviljoen van ABN AMRO is het eerste circulaire bouwontwerp in Nederland.
BREEAM
Met het klaarstomen van haar kantoren voor de toekomst,wil ABN AMROde overgang naar een duurzamere maatschappij versnellen. Dit heeft het vastgoed van de bank al BREEAM-kwaliteitskeurmerken opgeleverd en met CIRCL hoopte ABN AMRO, door het gebouw te laten certificeren volgens BREEAM, minimaal kwalificatie ‘Excellent’ te realiseren.
Alle gedane maatregelen en het ontwerp moeten hieraan bijdragen. Een leuk feitje om daarnaast te vermelden is dat de meeste BREEAM gecertificeerde gebouwen voorzien zijn van aluminium gevels. Zelfs het hoogst gekwalificeerde gebouw The Edge in Amsterdam is voorzien van een aluminium buitenschil!
Minimale huidige en toekomstige footprint
Door het ontwerp waarbij de natuurlijke belichting en schaduw optimaal benut wordt, verbeteren de hoog isolerende aluminium gevelelementenhet energiemanagement van het gebouw. De bank hoopt met het paviljoen een voorbeeld te zijn voor de circulaire gebouwen van de toekomst.
Het paviljoen is een ‘living lab’ dat zich gedurende zijn levensduur continu kan aanpassen aan de veranderingen vanuit het gebruik, zijn omgeving en de laatste stand watbetreft techniek. Om optimale circulariteit te bereiken bevat het ontwerp de meest hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van het object, de producten en grondstoffen en minimaliseert zo zijn huidige en toekomstige footprint.
Bouwen met gerecyclede spijkerbroeken
Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt vanbijvoorbeeldPCM’s (Phase Change Materials), kaderloze PV-panelen tegen de horizontale gevelbanden en borstweringen, hergebruikte rioleringsbuizen, het hoogwaardig isolerende AA 100 Q HI+ vliesgevelsysteem van Kawneer, oude stoeptegels en zelfs gerecyclede spijkerbroeken! “Er is iets ontstaan wat we vooraf niet hadden kunnen bedenken”, zegt projectarchitect Hans Hamming. “Een heel ruw en ongepolijst gebouw.”
Goed isolerend, open en transparant
Het paviljoen heeft een open en transparante structuur die bijdraagt aan de toegankelijkheid van het gebouw en de sociale veiligheid op het Mahlerplein. De hoge vliesgevels zorgen voor voldoende daglicht in het gebouw. Goede isolatie en transparantie in gebouwen gaan echter vaak niet hand in hand. Door toepassing van het vliesgevelsysteem AA 100 Q HI+ is de optimale oplossing gerealiseerd.
Het smalle aanzicht van het Passiefhuis PhA+ gecertificeerde aluminium systeem zorgt voor een maximale transparantie met minimaal energieverlies. Door de riante toelaatbare glasdikte kan de vakvulling hoogwaardig isolerend uitgevoerd worden met triple glas. Samen met het hoge draaggewicht van de gevel tot 700 kg kunnen grote glasvakken met zeer lage U-waarde opgenomen worden in een smal aluminium systeem. Hierdoor iser meer daglichttoetreding. Kortom, maximale transparantie met de beste isolatiewaarde.
Hergebruik en milieuvriendelijke materialen
De gevels zijn gemaakt van gerecycled aluminium door de AA 100 Q HI+ vliesgevel van Kawneer toe te passen. Door gebruik te maken van het AR 100 programma van Kawneer wordt de duurzaamheid van een project nog meer verbeterd. In dit programma is 80% van het aluminium gerecycled. Dit geldt ook voor de RT-vouwwand die in het paviljoen is toegepast. Het voordeel van aluminium is de milieuvriendelijke eigenschappen: het materiaal is vrijwel onbeperkt recyclebaar, niet giftig, zeer onderhoudsarm en daardoor uitermate duurzaam. Het AR 100 programma zorgt ervoor dat deze eigenschappen gewaarborgd blijven binnen CIRCL.
Het systeem is zo ontworpen dat verbindingen zonder kit en lijm worden uitgevoerd. Demontage is daardoor eenvoudig en levert geen vervuiling of beschadiging op. Herplaatsen of hergebruiken van de gevel wordt hierdoor vergemakkelijkt. Ook vakvullingenuitwisselen is door dit systeem eenvoudiger geworden.
Tevens is de AA 100 Q HI+ CradletoCradle gecertificeerd. Een beloning voor het feit dat het ontwerp na de levensduur goed te recyclen is, zodat de materialen gebruikt kunnen worden voor een tweede, of in dit geval derde leven. Hiermee wordt de CO2 footprint van een gebouw nog verder verlaagd. Zo kan er efficiënt, intelligent en duurzaam gebouwd worden, wat perfect aansluit bij het principe van circulair bouwen.
Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Reactie toevoegen