Bouwsector krimpt met slechts 3,5% door coronacrisis
Eerdere crises hadden een veel grotere impact op de bouwsector. De coronacrisis lijkt hier geen grip op te krijgen: de verwachting is dat de productie in de periode van 2022-2025 juist weer gaat aantrekken en daarbij ook de werkgelegenheid. De arbeidsinzet is bovendien in 2020 bijna enkel in uren gedaald, niet in het aantal werkende personen.
Een opvallend resultaat uit de EIB-studie is dat de renovatie-activiteiten in 2020 juist verder zijn gegroeid in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Het bureau vermoed dat de verschuiving in het bestedingspatroon van inwoners hieraan heeft bijgedragen: minder uitgaven aan vakantie en dergelijke en meer aan klussen. Het is de nieuwbouw die geleden heeft in het afgelopen jaar. Zo daalde de woningnieuwbouw met bijna 10 procent en de utiliteitsnieuwbouw met 5 procent. EIB wijst er echter op dat deze ontwikkelingen voortvloeiden uit de dalingen van de vergunningverlening die al voor corona waren opgetreden.
Toekomstvisie
Volgens het EIB gaat de woningnieuwbouw na een licht herstel bij de vergunningen en de 'nog altijd goed gevulde orderboeken' dit jaar stabiliseren. De utiliteitsnieuwbouw krijgt waarschijnlijk wel nog enige krimp in 2021. Renovatienieuwbouw gaat daarentegen teruglopen, is de verwachting, wat het EIB omschrijft als een correctie op de incidentele impuls voor de groei in 2020. Negatiever is het rapport over de werkgelegenheid. Verwacht wordt dat er 17.000 voltijdbanen verloren gaan, een verlies aan werkgelegenheid van 3,5 procent.
De perspectieven op middellange termijn zijn gunstig, aldus het EIB. Dat komt met name door de woningbouwopgave, de hoge duurzaamheidsambities en uitdagingen rond vervanging en onderhoud van infrastructuur. Daarom kan volgens het EIB de bouwproductie in 2022-2025 met ruim 3,5 procent groeien per jaar. Voor nieuwbouwproductie van woningen betekent dat een groei van 7,5 procent (75.000 nieuwe woningen in 2025). Ook de werkgelegenheid zou in deze periode moeten stijgen tot 481.000 banen in 2025, versus 444.000 banen dit jaar.
EIB schetst wel een kanttekening bij deze verwachtingen. Er is onzekerheid over de duur van maatregelen in het kader van corona, alsook welke impact de coronacrisis heeft op het weerstandsvermogen van getroffen bedrijven. Ook is het de vraag of de sterke stijging in staatsschuld gevolgen heeft voor de beoogde investeringen vanuit de overheid in de bouwsector.
Het volledige rapport is via de website van het EIB te bestellen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov 2024Veel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen