Bodemenergie is derde DE-techniek in Nederland
WKO’s in met name de stedelijke gebieden groeit nu al sterk. De bodem wordt dan ook essentieel voor opwekking en opslag van energie om nationale en internationale doelen te bereiken. Op dit moment heeft bodemenergie een aandeel van ongeveer 30% in alle duurzame thermische energie. De totale inzet van duurzame warmte en koude kan en moet echter fors omhoog om de genoemde overheidsdoelstelling te behalen. Duidelijk is dat de bodem essentieel wordt als het gaat om opwekking en opslag van energie om nationale en internationale doelen te bereiken.
Nummer drie
Na windenergie en biomassa is bodemenergie, met een besparing van 142 kton CO2 op jaarbasis, momenteel nummer drie als het gaat om de CO2-emissiereductie. Het ruimtebeslag in Nederland biedt voldoende kansen om bodemenergiesystemen in de gebouwde omgeving verder te ontwikkelen. Een belangrijke stap is de invoering van de AMvB bodem-energie per 1 juli 2013.
SDE+
Toename van bodemenergie heet baat bij het EU stimuleringsbeleid. In zijn brief van 10 december aan de Tweede Kamer meldt minister Kamp van Economische Zaken dat er in 2013, 3 miljard Euro beschikbaar is voor steun van de productie van duurzame energie in de regeling SDE+. In 2012 was het budget 1,7 miljard. Een forse verhoging is ook nodig want het doel van Nederland voor 2020 is verhoogd van 14 naar 16 procent eindverbruik. De vastgelegde miljarden zullen niet in 2013 worden uitgegeven maar over een periode van 15 jaren omdat de steun gegeven wordt voor daadwerkelijk geproduceerde energie. Exploitanten krijgen subsidie gedurende een looptijd van 12 tot 15 jaren.
Minister blij met groene warmte
Kamp is blij met de introductie van groene warmte in SDE+: ‘De SDE+ heeft laten zien dat het potentieel voor duurzame energie breder is dan alleen elektriciteit. Waar voorheen de nadruk lag op stimulering van elektriciteit kreeg in 2011 groen gas een grotere rol. In 2012 is hernieuwbare warmte opgenomen in de SDE+ en ook hiervoor bleek veel animo te zijn. De komende jaren wil ik dan ook al deze energie vormen blijven benutten en laten concurreren binnen de SDE+.’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei 2024In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt 2024De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb 2024De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China
19 dec 2023In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…
Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen
18 dec 2023In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…
Reactie toevoegen