Blauwhoed en TU Delft Hyperbody werken aan compact appartement
De zoektocht naar slimme oplossingen voor een compact appartement komt voort uit de groeiende behoefte naar efficiënt ruimtegebruik in de maatschappij. Een slim ontworpen appartement van 50 m2 kan alle functionaliteiten bevatten die normaal om een vloeroppervlakte van 100 m2 vragen.
De sleutel hiertoe is meervoudig ruimtegebruik: als je de woonkamer gebruikt, gebruik je de slaapkamer niet, en als je de badkamer gebruikt, gebruik je de keuken niet. Slimme interactieve installaties, opgenomen in de architectuur van een gebouw, kunnen het mogelijk maken dat één ruimte op verschillende momenten aan meerdere woonbehoeftes voldoet.
De TU-studenten nemen hun (installatie)technische kennis, opgedaan in hun opleiding en in vak-workshops, mee in hun ontwerp. De Blauwhoed Studio belicht gedurende het ontwerptraject de marktaansluiting en de praktijkwaarde van deze techniek.
Merel Putman, conceptontwikkelaar in de Blauwhoed Studio : “De samenwerking tussen de TU en Blauwhoed staat in het teken van het delen en ontwikkelen van kennis en van praktijkgerichte innovatie. Dit is een van de doelen van de Blauwhoed Studio. De combinatie van techniek en marktkennis biedt veel potentieel voor een slim ontwerp dat in de praktijk toepasbaar is, dat aansluit bij de wensen van eindgebruikers en dat ook financieel haalbaar is.”
In de uitwerking van het concept is bovendien aandacht voor de levensduur van de bouwstructuur en de technische installaties daarbinnen. Studenten worden uitgedaagd de verhouding tussen de verschillende levenscycli van componenten te optimaliseren.
Ook is één van de uitgangspunten dat de installatie opgebouwd moet zijn uit seriematige en makkelijk monteerbare onderdelen. Hiermee wordt de efficiëntie en daarmee de aantrekkelijkheid van het ontwerp voor zowel particulieren als beleggers vergroot.
Half april wordt door een jury een selectie gemaakt van de meest kansrijke ontwerpen. Eind juni presenteren de TU-studenten hun eindversies in 1-op-1 prototypes. Deze worden gefabriceerd door de ABB-robots van Hyperbody op de RDM Innovatiecampus.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen