Biologische bank opent nieuwe wegen in materiaalkeuze
Duurzame samenstelling
Het klinkt als science-fiction; bouwmateriaal dat kan groeien en afbreekbaar is. Toch is dit niet ver verwijderd van de realiteit met Mycoform. Dit materiaal bestaat uit een substraat van mycelium – een combinatie van afgedankte houtsnippers, gips en haverzemelen samen met Ganoderma Lucidum, een schimmel die deze afvalproducten kan verteren en ze verandert in een sterk materiaal – omvat door een uitwendige huid van bacteriële cellulose.
Tezamen vormt dit een duurzame plastic composiet dat bruikbaar is in meubels, maar potentieel ook in architectuur. Terreform ONE en Genspace, non-profit organisaties voor smart design en biotechnologie, gebruikten Mycoform om twee bioplastic stoelen te ontwikkelen: een loungestoel met parametrisch gevormde ribben en een laag zitelement dat door ineensluitende segmenten verschillende vormen kan aannemen.
Afbreekbaar meubilair
De organisaties beschrijven het proces als ‘low-tech, low-energy and pollution-free’. Zodra het meubilair namelijk aan zijn einde is, kan het simpelweg weggegooid worden in een biologische omgeving, zoals een achtertuin, waar het vervolgens afbreekt. Volgens Terreform ONE is deze technologie ‘makkelijk toe te passen in de bouwbranche’ als alternatief voor traditionele productie voor bijvoorbeeld meubilair.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Reactie toevoegen