Bijzondere renovatie voor basisschool De Schalm
Kraaijvanger Architects wilde de renovatie van de school kracht bij zetten. Het bureau zette een crowdfundingsactie op en ontwikkelde een strategisch en integraal plan om het budget uit de meerjarenbegroting van De Schalm op efficiënte wijze toe te passen.
Kunstlokalen geoptimaliseerd
Leerlingen van de zogeheten podiumschool maken sinds de renovatie nu dankbaar gebruik van een getransformeerd theater, een vernieuwde dans- en gymzaal en twee 'Lokalen van de toekomst'. Stichting BOOR en Constructif sloten aan bij het bouwteam. OWA, Edubib, Frans van Hooijdonk en Atelier81 sponsorden evenals vele particulieren mee.
OBS De Schalm legt naast de gebruikelijke vakken haar focus op podiumkunsten om kinderen op een positieve manier sterk te maken voor de maatschappij. Kraaijvanger helpt ontwerpers zich voor te bereiden op de toekomst door pas afgestudeerde architecten daadwerkelijke projecten zelfstandig te laten uitvoeren en ze hierin te coachen tijdens hun verplichte Beroeps Ervarings Periode (BEP).
Respect voor oorspronkelijk ontwerp
Onder begeleiding van Vincent van der Meulen hebben BEP'ers Eline Degenaar, Janet Snoeijen en Quirijn Petersen een ontwerp gemaakt om het gebouw op strategische en integrale wijze te transformeren tot een uitdagende leeromgeving met respect voor het oorspronkelijke ontwerp.
Het hart van het gebouw is de plek waar de hele school elkaar ontmoet. Hier zijn de mediatheek en de podiumzone inclusief gymzaal verbeterd en multifunctioneler gemaakt zodat er met meer kinderen, beter geleerd en opgetreden kan worden. Daarbij is de entreezone getransformeerd, wat zorgt voor een prettige binnenkomst in een ruimer opgezet entreegebied.
Binnen het gedachtegoed van 'Lokalen van de Toekomst' zijn er twee kleuterlokalen geüpgrade en voorzien van zogenaamde leerwanden. Met duurzame materialen is tevens gezorgd voor een gezondere school. In de diverse ruimten zijn bovendien de verlichting en akoestiek verbeterd.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Reactie toevoegen