Big data moet stapstraat in Eindhoven veiliger maken
Integratie van realtime informatie moet deze stapstraat veiliger maken. Een gesprek hierover met Tinus Kanters, projectmanager gemeente Eindhoven, Rik van Stiphout, adviseur gemeente Eindhoven, en Ellen de Vries, HET LUX LAB - lichtontwerp en –adviesbureau, leest u in de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur.
Wat was de aanleiding om het gebied aan te pakken?
Rik van Stiphout: “Het Stratumseind is met 225 meter een van de belangrijkste uitgaansstraten van Eindhoven. De historische straat wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van zo’n 50 horecagelegenheden en (grand)cafés. De uitzonderlijk hoge dichtheid maakt het tegelijkertijd een beroemde alsook beruchte plek. Het Stratumseind is de place to be voor veel jongeren waardoor vooral in de weekenden binnen buiten wordt en buiten binnen. De sfeer is goed en de plek verdient het als zodanig bekend te staan en te blijven.
“De noodzaak om grip te houden op wat er zich allemaal afspeelt, is groot en vraagt om nieuwe, innovatieve manieren van crowdmanagement die vooral proactief werken. Tegelijkertijd ziet gemeente Eindhoven hier een kans om als lichtstad het experiment aan te gaan en via een living lab beïnvloedingsmogelijkheden met onder andere interactieve verlichting te ontwikkelen, onderzoeken en testen. Juist de integratie van de veelheid van hier verzamelde realtime informatie en een hoge dichtheid van bezoekers biedt ons het perfecte testbed hiervoor.
Verder lezen
U leest dit artikel in Stedebouw & Architectuur thema Brand/Veiligheid 2015. Dit nummer verschijnt op 24 april. Door nu lid te worden, ontvangt u dit nummer op verschijningsdatum. Ook kunt u het nummer (en alle voorgaande nummers van het magazine) dan downloaden via onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Reactie toevoegen