Benthem Crouwel Architects ontwerpt duurzame huisvesting Goede Doelen Loterijen
Het pand, een lang leegstaand kantoorgebouw in Amsterdam-Zuid, zal de BREEAM kwalificatie 'Outstanding' krijgen voor duurzaamheid, en daarmee een van de meest duurzame gerenoveerde gebouwen van Nederland worden. De medewerkers zijn uitgenodigd om mee te denken over het gevarieerde programma, en mee te ontwerpen aan hun nieuwe gebouw.
Het pand heeft een divers programma: een openbaar restaurant, een studio waar tv-programma’s Koffietijd en RTL Live! worden opgenomen, een hal en auditorium voor exposities en lezingen. Het wordt een open gebouw dat er is voor de medewerkers, de beneficianten, voor de buurt en zijn bewoners.
Bladerdak
Workshops, bezoek aan de huidige locaties waar gewerkt wordt en gesprekken met de medewerkers vormden de inspiratie voor het bijzondere dak. Het groen van de tuinen waar men in de huidige situatie op uitkijkt en de bomen in het bij de nieuwe locatie gelegen Beatrixpark zijn terug te zien in dit opvallende dak. Door over het bestaande gebouw heen te bouwen en een extra verdieping toe te voegen, verandert de huidige patio in een ruim binnenplein dat door het nieuwe dak wordt overspannen.
In dit dak, gedragen door drie grote en drie kleinere boomvormige kolommen, zorgen 6.800 bladeren van gepolijst aluminium voor een bijzonder, organisch licht- en schaduwspel op de wanden en vloeren. De gelaagdheid en schittering doen denken aan een boswandeling onder een bladerdek van echte bomen. De kleuren, lichtintensiteit en de sfeer veranderen telkens, afhankelijk van waar en wanneer je je in het gebouw bevindt.
Het dak is een groots gebaar naar de omgeving, van bovenaf te zien door mensen in het in de hoogbouw van de Zuidas, en op ooghoogte zichtbaar voor bewoners van de naastgelegen Prinses Irenebuurt. Maar het dak is veel meer dan dat: het is met zo’n 2.400 m2 aan zonnepanelen ook een belangrijke opwekker van duurzame energie. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen, dat deels wordt gebruikt om de daktuin te irrigeren, en daarnaast dient voor de toiletspoelingen en sprinklerinstallatie.
Duurzame voorloper
Door te kiezen voor renovatie van een bestaand pand in plaats van nieuwbouw, en te renoveren volgens de allerlaatste technieken op het gebied van duurzaam bouwen wordt de nieuwe huisvesting van de Goede Doelen Loterijen een nagenoeg circulair en energieneutraal pand. Na het hoofdkantoor van Liander in Duiven is dit de tweede keer dat een gerenoveerd pand in Nederland het BREEAM certificaat ‘Outstanding’ krijgt. Benthem Crouwel Architects ziet dit project als een voorloper als het gaat om duurzaam bouwen en renoveren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug 2024In de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Politieke steun nodig voor kustverdediging samen met natuur
23 jul 2024In de tweede aflevering van de S&A Podcast Luisterlandschap een gesprek met Fransje Hooimeijer universitair…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun 2024Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
Reactie toevoegen