Aquaduct Drachtsterweg Leeuwarden duurzaam aanbesteed
De aanpassing van de Drachtsterweg is onderdeel van het programma ‘Leeuwarden Vrij-Baan’, dat de Friese hoofdstad beter bereikbaar moet maken. Voor het project werkte Royal HaskoningDHV in de aanbestedingsprocedure nauw samen met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Royal HaskoningDHV heeft specialisten op verschillende duurzaamheidsaspecten samen met de technische mensen van de opdrachtgever laten kijken naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast adviseerde Royal HaskoningDHV over de implementatie van BREEAM-NL Infra bij het project.
Eenduidige aanpak duurzaamheid
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assesment Method, en is ontwikkeld door het Building research Establishment, een Engelse onderzoekinstantie die vergelijkbaar is met TNO. Het refereert aan bestaande instrumenten en best practices, waardoor het een nieuw keurmerk is dat huidige initiatieven versterkt. BREEAM NL-Infra wordt sinds vorig jaar ontwikkeld op verzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC) door diverse partijen in de GWW-sector. Het systeem geeft duidelijke criteria over o.a. duurzaamheid op de bouwplaats, MVO in de keten, sociale veiligheid, energiezuinige installaties, luchtkwaliteit, de milieu-impact van materialen en CO2-reductie. Lodder: ‘De infrasector wil duurzaam ondernemen, maar de meetmethode om dat inzichtelijk te maken was nog onvoldoende aanwezig.
Met de conceptversie van BREEAM-NL Infra is onder begeleiding van Royal HaskoningDHV een globale toets uitgevoerd om te bekijken hoe duurzaam de weg gaat worden. Ook gaf het instrument handvatten om de aanbestedingscontracten verder aan te scherpen op een aantal duurzaamheidsaspecten.
Hergebruik materiaal
Anke Lodder, projectleider energie en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV, ziet het project als voorbeeld hoe duurzaamheid concreet wordt gemaakt. ‘In de infrasector is de ambitie om duurzaamheid toe te passen groot, maar de sector worstelt er mee hoe dit concreet gemaakt kan worden. Bij de Drachtsterweg zijn we daar goed in geslaagd, mede door de toepassing van de conceptversie van BREEAM-NL Infra.’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen