Amsterdam staat op overkapping Amsterdam CS
De overkapping met kleurige glasplaten is een markant herkenningspunt voor Amsterdam CS geworden. Het stalen skelet heeft 29 spanten, waarvoor 1500 ton staal is gebruikt. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architecten. De overkapping is 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog. De verdere montage en afwerking vindt nog plaats.
Het laatste deel (het middendeel) van de overkapping is gebouwd op de plaats waar de Noord/Zuidlijn onder het station door loopt. Dit middendeel was tot voor kort nog open. Dit komt doordat er de afgelopen jaren eronder nog aan het busplatform, autotunnel en Noord/Zuidlijn werd gewerkt.
Speciaal glas
Het glas is speciaal voor de kap ontwikkeld. Het bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laagje kunststof. Het is dun en weegt relatief weinig. Tijdens de montage worden de glasplaten van 3 bij 1 meter gebogen. De hele boogconstructie is lichter dan gewoon glas en voor de ondersteuning is minder staal nodig. Het glas voldoet aan alle eisen van de brandweer. Aan de praktische kant is ook gedacht: het glas spoelt zichzelf schoon. Overtollig regenwater wordt via uitsparingen langs de spanten afgevoerd naar het IJ.
Bron: Gemeente Amsterdam.
Stedebouw & Architectuur publiceerde eind vorig jaar in het themanummer Stationslocvaties een uitgebreid interview met Jan Benthem. Met daarin ook volop aandacht voor het project Amsterdam CS. Heronder kunt u het interview gratis downloaden.

Overkapping Amstwerdam CS, Met de letters van Amsterdam op de kap. Copyright: Benthem Crouwel Architects.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Gedragsverandering is niet altijd gezellig
23 jan om 07:30 uurDoor de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen en ook in ons dagelijks leven daaraan invulling te geven, is…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Reactie toevoegen