Amsterdam pakt binnenklimaat basisscholen aan
Stadsdeel Zuid is eind 2013 een pilot gestart om de lessen uit de Energie- en Binnenmilieu Advies (EBA) methodiek in een totaal nieuwe, integrale aanpak voort te zetten. Bij deze aanpak zijn tegen minimaal gelijkblijvende exploitatiekosten gegarandeerde prestatieverbeteringen voor binnenmilieu en energiereductie gerealiseerd, waarbij marktpartijen een optimaal maatwerkpakket aan maatregelen mochten bepalen.
Resultaten
De resultaten van de pilot liegen er niet om. Ten opzichte van de traditionele aanpak op basis van de EBA-methodiek zijn een 25 keer zo hoge CO2-besparing, 50% betere binnenmilieuprestaties en garanties voor een goede luchtkwaliteit gerealiseerd. Daarnaast zijn de exploitatielasten voor schoolbesturen in plaats van gestegen, fors gedaald.
De sleutel tot succes zit in een maatwerkaanpak, waarbij per school een samenhangend maatregelenpakket werd aangeboden. Hierbij is binnen de selectie van consortia gestuurd op outputprestaties ten aanzien van het binnenmilieu met gelijkblijvende exploitatiekosten en gegarandeerde prestaties voor tien jaar. Bij de traditionele aanpak wordt de focus vaak alleen op een deel van de binnenmilieuproblematiek gelegd, waarbij de samenhang en integraliteit gemist wordt. Belangrijk is dat de uiteindelijke kwaliteitsverbetering binnenmilieu wordt aanbesteed en niet vooraf voorgeschreven en uitgewerkte maatregelen. Binnen de kaders van de SMART kwaliteitsverbetering blijken marktpartijen goed in staat om per school een pakket aan maatregelen voor te schrijven. Sterker nog: partijen kunnen zo ook gemakkelijker prestaties gedurende de komende jaren garanderen. Dit is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Een bijkomend voordeel door het aanbesteden op een vaste prijs – waarbij kwaliteitsmaximalisatie wordt beloond – is dat prijsduikers worden geweerd en daarmee problemen in het realisatietraject worden voorkomen.
Aanpak
De pilot biedt een doelgerichte en efficiënte aanpak om energie- en binnenmilieuprestaties van schoolgebouwen te verbeteren. Optimale samenwerking tussen Stadsdeel Zuid, schoolbesturen en marktpartijen dragen bij aan het succes van de aanpak. Onder regie van Stadsdeel Zuid zijn schoolbesturen maximaal betrokken bij het inhoud geven aan het proces.
(bron: DWA)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Hoe creëren we gezond onderwijsvastgoed op zieke planeet?
22 okt om 11:00 uurBij scholen-dienstverlener Anculus, hoofdsponsor van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres, is de…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Emaus College biedt rust, vertrouwdheid en uitdaging
11 okt om 07:30 uurIn Ermelo is dit jaar de nieuwbouw opgeleverd van het Emaus College voor voortgezet speciaal onderwijs. De…
De finesses van een inclusief en groen schoolplein
4 okt om 07:30 uurSchoolpleinen en speeltuinen worden steeds groener en avontuurlijker. Wat betekent dat voor kinderen met een (…
Oplossingen voor netcongestie onderwijsvastgoed
1 okt om 07:30 uurHet volledige programma is bekend van ons populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres! Kom je op 13…
Reactie toevoegen