Amsterdam pakt binnenklimaat basisscholen aan
Stadsdeel Zuid is eind 2013 een pilot gestart om de lessen uit de Energie- en Binnenmilieu Advies (EBA) methodiek in een totaal nieuwe, integrale aanpak voort te zetten. Bij deze aanpak zijn tegen minimaal gelijkblijvende exploitatiekosten gegarandeerde prestatieverbeteringen voor binnenmilieu en energiereductie gerealiseerd, waarbij marktpartijen een optimaal maatwerkpakket aan maatregelen mochten bepalen.
Resultaten
De resultaten van de pilot liegen er niet om. Ten opzichte van de traditionele aanpak op basis van de EBA-methodiek zijn een 25 keer zo hoge CO2-besparing, 50% betere binnenmilieuprestaties en garanties voor een goede luchtkwaliteit gerealiseerd. Daarnaast zijn de exploitatielasten voor schoolbesturen in plaats van gestegen, fors gedaald.
De sleutel tot succes zit in een maatwerkaanpak, waarbij per school een samenhangend maatregelenpakket werd aangeboden. Hierbij is binnen de selectie van consortia gestuurd op outputprestaties ten aanzien van het binnenmilieu met gelijkblijvende exploitatiekosten en gegarandeerde prestaties voor tien jaar. Bij de traditionele aanpak wordt de focus vaak alleen op een deel van de binnenmilieuproblematiek gelegd, waarbij de samenhang en integraliteit gemist wordt. Belangrijk is dat de uiteindelijke kwaliteitsverbetering binnenmilieu wordt aanbesteed en niet vooraf voorgeschreven en uitgewerkte maatregelen. Binnen de kaders van de SMART kwaliteitsverbetering blijken marktpartijen goed in staat om per school een pakket aan maatregelen voor te schrijven. Sterker nog: partijen kunnen zo ook gemakkelijker prestaties gedurende de komende jaren garanderen. Dit is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Een bijkomend voordeel door het aanbesteden op een vaste prijs – waarbij kwaliteitsmaximalisatie wordt beloond – is dat prijsduikers worden geweerd en daarmee problemen in het realisatietraject worden voorkomen.
Aanpak
De pilot biedt een doelgerichte en efficiënte aanpak om energie- en binnenmilieuprestaties van schoolgebouwen te verbeteren. Optimale samenwerking tussen Stadsdeel Zuid, schoolbesturen en marktpartijen dragen bij aan het succes van de aanpak. Onder regie van Stadsdeel Zuid zijn schoolbesturen maximaal betrokken bij het inhoud geven aan het proces.
(bron: DWA)

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Reactie toevoegen