Ademend licht op Strijp-S Eindhoven
Ellen de Vries van Het LUX LAB in Eindhoven maakte het lichtontwerp: “Het project Strijp-S betekende voor mij een kans om de toekomstvisie voor verlichting in het publieke domein ‘Ademend Licht’ in een eerste tussenstap uit te voeren. Technologisch is het nu nog niet haalbaar om licht mee te laten ‘ademen’ met de activiteit van de mens in het gebied. Dit is wel een eerste stap in die richting.”
Flexibele rol voor licht
“Het is mijn overtuiging dat licht een flexibele rol kan krijgen, afgestemd op de behoefte van bewoners en andere stakeholders. Nu is het vooral zo dat openbare verlichting voldoet aan de richtlijnen en vanuit energiebesparing ontworpen wordt, maar dat de kwaliteit van licht als ontwerpmiddel, vitamine en sfeermaker voor de mens niet wordt benut. Jammer, want je laat daarmee de kans liggen om ruimte sociaal veiliger te maken en functioneler te maken.
Sociaal veiliger doordat je licht als ontwerpmiddel inzet om de ruimte meer leesbaar te maken.
Functioneler omdat het licht afgestemd kan worden op de activiteit van de mens op een bepaald moment. Wie haast heeft wil meer en koeler licht, dan wie gezellig op een terrasje wil zitten. De eerste heeft focus op zichtlijnen en oriëntatie en de laatste wil rustig en gezellig rondkijken. We maken bijvoorbeeld rond een pizza-bus die er maar één avond per week staat, een mediterrane sfeer met licht. Daarmee maak je de enorme ruimte intiemer en aantrekkelijker, wat tot meer sociale veiligheid leidt.
Het bijzondere is dat als je bij lichtontwerp start bij de behoefte van de mens op een specifiek moment, dat andere doelstellingen als het realiseren van energiebesparing en het voldoen aan richtlijnen ook vanzelf ingevuld worden. Met dat verschil dat je publieke ruimte bij avond en nacht een soortgelijke kwaliteit heeft als bij dag. Je hoeft niet meer licht te gebruiken, je zet het enkel multifunctioneel in.”
(Dit is een excerpt van een artikel dat eind oktober verschijnt in het themakatern Licht van Stedebouw & Architectuur.)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Reactie toevoegen