Iconische Dutch Windwheel neemt belangrijke horde
De komende twee jaar ontwikkelen elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT. In totaal wordt 772.000 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Dutch Windwheel. Het project ontvangt bijna 291.000 subsidie vanuit de regeling Innovatie Prestatie Contract (IPC) Zuid-Holland. De MKB’ers investeren samen nog eens 481.000.
Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Dutch Windwheel is de ‘Well standaard’ en circulair ontwerpen. Door er tevens van uit te gaan dat het product tijdens de gebruiksduur in eigendom blijft van de producent (as-a-service) gaat men anders kijken naar het ontwerpproces en naar het materiaalgebruik. Daarnaast wordt met behulp van ‘smart sensoring & control’ continu data verzameld over gebruik en klimaat, ten behoeve van de automatische aansturing van onder andere luchtkwaliteit, energie en zonwering.
Projectpartners
Het IPC-cluster bestaat uit elf MKB’ers uit de interieurbranche en technologiebedrijven: Coors, DoepelStrijkers, Energy Floors, Kindow, Kok Houtagenturen, Mapiq, Physee, Quantified Air, Solid Factory, Wellsun en Studio Wynd. Zij worden de komende twee jaar ondersteund door Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, die als penvoerder van het project optreedt.
Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen, hotels, kantoren en een attractie bevat. Het doel voor de realisatie is 2025 in Rotterdam. Het radicale ontwerp omarmt de mogelijkheden van energieproductie, circulaire economie, en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio.
Meer informatie: www.dutchwindwheel.com

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Reactie toevoegen