De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het CO2-gebruik, zodat we de wereldwijde stijging van de temperatuur een halt kunnen toeroepen. In Rotterdam zijn ze in ieder geval al een stap verder met het tackelen van hoogwater, overstromingen, extreme regenval en hittegolven. Met het plan WeerWoord 2030.
WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering
Ook Rotterdam moet zich als stad voorbereiden op een veranderend klimaat en dat doen ze met het Rotterdamse WeerWoord 2030. Dat plan beschrijft alle inspanningen die hiervoor nodig zijn, gespecificeerd rond de thema’s neerslag, overstroming, grondwater, bodemdaling, hitte en droogte. Het platform Straatbeeld sprak met Tara van Iersel over het antwoord dat Rotterdam binnen dit bredere programma formuleert voor de temperatuurstijging. “We willen dat de hitte geen negatieve impact op de stad en het leven van de mensen in de stad heeft.”
Verstedelijking
Met een kaartje toont Van Iersel, adviseur hitte en droogte bij de gemeente Rotterdam, de toename van de temperatuurstijging in Nederland in de afgelopen eeuw aan. Waar begin 1900 de kleuren blauw en lichtblauw overheersen, zijn die kleuren honderd jaar later ingeruild voor rood en donkerrood. Dit heeft gevolgen voor het leven in de stad. “Ook voor het leven erbuiten natuurlijk”, zegt Van Iersel, “want als het echt heet is, is het dat op het platteland ook.”
Het is niet alleen de verstedelijking die ervoor zorgt dat het heter wordt, wil ze maar zeggen, ook de temperatuur. “Het is een combinatie van beide. Maar omdat de binnenstad zo versteend is, houdt de stad meer warmte vast en zijn de problemen er groter. We zijn nog steeds meer aan het verdichten en zo versterken we het hitte-eiland eigenlijk verder. We moeten er meer groen tegenover zetten om het te compenseren, maar daar is dan vaak geen ruimte voor, of geen water.”
Veel steen
Het woord is gevallen, het hitte-eiland. In Rotterdam is dat het dichtbebouwde deel dat tijdens hete dagen extra opwarmt ten opzichte van de landelijke gebieden. En het koelt er ’s nachts minder snel af, het zogenoemde hitte-eilandeffect. Van Iersel laat een kaart zien, waarop dat Rotterdamse hitte-eiland wordt weergegeven. “Hoe dichter je bij het centrum komt, hoe roder het wordt. Dat is ook zo bij de havens, waar ook veel steen is.”
Die hitte zorgt voor een grote variëteit aan problemen, die de leefbaarheid en het functioneren van de stad aantasten. Van Iersel somt er een aantal op. “Het wordt oncomfortabel, buiten en binnen. Met name binnen levert dat gezondheidsklachten op, zeker voor kwetsbare mensen. Elke hittegolf leidt tot oversterfte. Verder zie je dat de druk op de buitenruimte toeneemt: mensen slapen slechter en er is meer agressie door alcoholgebruik. Ook het oppervlaktewater warmt op, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat.”
300 meter
Om de gevoelstemperatuur in de stad te verlagen luidt één van de Rotterdamse ambities in WeerWoord 2030 dat, waar in de stad de mensen ook zijn, je je op 300 meter van een koele verblijfsplek bevindt: een plek met voldoende groen of schaduw.
Lees nu het complete interview met Van Iersel in het gratis digizine van Straatbeeld.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen