Het nieuwe, digitale nummer van Stedebouw & Architectuur (thema Circulair & Natuurinclusief) staat vooral in het teken van natuurinclusiviteit. Met landschapsarchitect Maike van Stiphout als gasthoofdredacteur komen tal van opmerkelijke en vernieuwende projecten in beeld.
Nieuw magazine boordevol natuurinclusieve onderwerpen
Het waarom van haar keuzes is helder; Maike van Stiphout: “We staan op het punt om onze steden te verwilderen. De fase van bewustwording is voorbij, want we weten dat we meer in balans met de natuur moeten leven. De vraag is nu alleen nog: hoe? De nadruk ligt vooral op de wijze waarop we planten en dieren in de stad meer ruimte kunnen geven. Elke betrokkene en elk verhaal draagt daar een steentje aan bij en nu moet de verandering nog versnellen!”
Verwilderde landjes
Van Stiphout geeft als eerste voorbeeld Linde Keip, die afstudeerde op verwilderde landjes. Vaak ongemakkelijke plekken, maar je kunt er ook heerlijk spelen of stilletjes huilen. Is het mogelijk ervoor te zorgen dat zo’n braakliggend terrein wel wordt gewaardeerd? Met meer natuur om ons heen wordt de kwaliteit van onze leefomgeving aanzienlijk vergroot, stelt Van Stiphout. Zo liet Bruno Doedens duizend bomen door de binnenstad van Leeuwarden trekken (foto onder). Dat bracht koelte, vogelgeluiden en bladgeruis en veel inwoners wilden dat het altijd was gebleven.
Bamboe fundering
Vanuit het Rijk vertelt adviseur Lian Blok hoe je met levende bouwstenen, zoals bamboewortels als fundering of geënte bomen als constructie (foto onder), de natuur zelf laat bouwen. En zo zijn er in dit nummer veel meer verhalen. En juist die verhalen kunnen de terugkeer van de natuur in de stad versnellen, zegt Marjolein van Heemstra in het hoofdinterview. Verhalen, stelt zij, zijn net zo belangrijk als techniek. Het bos dat wandelt door de stad is de geboorte van een nieuw verhaal, terwijl de terugkeer van nieuwe waterlelies in de vijver van een honderd jaar oud paviljoen een oud verhaal vertellen. Vertel jij onze verhalen verder?
Systeemverandering
Ontdek dan ook hoe de herinrichting van een straat in Geleen (foto onder) veel circulaire en groene accenten kreeg. En kiest jouw organisatie met het model Zoöp ook voor noodzakelijke systeemveranderingen en andere ecosystemen? Verbeter ten slotte zelf de kwaliteit van de leefomgeving door meervoudig ruimtegebruik met ideeën als een vertical farm of een klimaatpark. Je vindt het allemaal in de nieuwe Stedebouw & Architectuur.
Abonnees lezen het nieuwe magazine direct in onze Acquire bibliotheek.
Maak anders gebruik van onze (tijdelijke) actie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen