Na een ingrijpende verbouwing heeft het schoolgebouw van het Varendonck College in het Brabantse Asten een open, overzichtelijk en eigentijds karakter gekregen.
Licht, lucht en ruimte in 'vernieuwbouwd' Varendonck College Asten
Het schoolgebouw aan de Beatrixlaan in Asten oogde zowel aan de buiten- als de binnenkant gedateerd en gesloten. Het gestaag afnemende leerlingenaantal gaf aanleiding om ruimten flexibel in te richten. De Twee Snoeken Architectuur heeft daarvoor de leerpleinen en tussenruimten vergroot en met elkaar verbonden. Door deze leeromgevingen minder inpandig te maken en juist te oriënteren op buiten is er een prettiger leer- en werkklimaat ontstaan. Op de nieuwe leerpleinen kunnen leerlingen zelfstandig en onder begeleiding aan de slag. Door het in elkaar laten overvloeien van deze ruimten vindt er kruisbestuiving plaats.
Het nieuwe hart van de school
De aula’s van de onder- en bovenbouw lagen van elkaar gescheiden. Tijdens de pauzes waren beide aula’s overvol, donker en voelden ze gesloten aan. Hierop is besloten om de aula’s bij elkaar in het hart van het gebouw te plaatsen. Hiervoor is de bovenbouwaula verplaatst naar de begane grond. De school is zo overzichtelijker geworden, met twee centrale aula’s en korte looplijnen naar de verschillende leerpleinen. Deze pauzeruimtes zijn gekoppeld aan het docentengebied en door de entree kijk je nu dwars door de aula naar de achterliggende patio. Zo zijn leerlingen op de tribunetrap zichtbaar en zien receptiemedewerkers en de conciërge iedereen die binnenkomt.
Beide aula’s hebben in deze nieuwe opzet een open, groen en licht karakter gekregen. De bovenbouw-aula wordt aan weerszijden omringd door beplanting. Aan de ene kant ligt een grote patio, aan de andere de groene voorruimte bij de entree. De onderbouwaula opent zich ook naar dat groene voorplein. Vanuit beide aula’s kunnen de leerlingen dan ook gemakkelijk naar buiten, zodat zij bij mooi weer in de zon kunnen pauzeren.
Onderdeel van omgeving
De sloop van de bebouwing aan de voorzijde van het gebouw schiep ruimte voor een groen voorplein. Met dit groene voorterrein en een nieuwe voorgevel heeft het schoolgebouw de uitstraling gekregen die past bij het Varendonck College. De aula’s zijn zichtbaar gemaakt in de gevel, zodat de leerlingen letterlijk centraal staan en kleur geven aan de school. De nieuwe, lange gevel maakt de school meer onderdeel van haar omgeving. De entree is ‘gevangen’ in een breed welkomstgebaar door de toevoeging van een lange verbindende luifel. Dit geeft de school karakter en maakt het gebouw herkenbaar als het Varendonck College.
Groen en duurzaam
Naast een nieuwe, frisse uitstraling krijgt de school ook een groen en duurzaam karakter. Het meest duurzame aspect is dat het verouderde gebouw is hergebruikt. Daardoor vond er namelijk geen milieuvervuilende sloop en nieuwbouw plaats. Er is een volledig nieuw ventilatiesysteem gerealiseerd, met een nieuwe installatietechniek en nieuwe plafonds. Ook zijn de gevel en het dak geïsoleerd, wat zorgt voor een beter binnenklimaat en een verbeterde lichttoetreding in het gebouw. Het schoolgebouw voldoet nu dan ook aan Frisse Scholen Klasse B, het klimaatbeheersingsconcept van Klimaatgroep Holland.
Ontmoetingsplein
De versteende patio is veranderd in een prachtig groen ontmoetingsplein. De omliggende leerpleinen zijn opengebroken richting deze vernieuwde patio, waardoor het onderwijsgebied altijd daglicht en uitzicht op een groene tuin heeft. De gezonde en groene leeromgeving die hierdoor is ontstaan, heeft een positieve invloed op de leerprestaties. Werken en leren met uitzicht op de groene patio zorgt ervoor dat de leerlingen zich meer bewust zijn van de buitenwereld en de waarde van de natuur om hen heen. Daarbij heeft het een positieve uitwerking op de leerprestaties.
Duurzame en Gezonde Scholen Congres
Op 11 oktober is het Duurzame en Gezonde Scholen Congres. Hier kom je in contact met schoolbesturen, architecten, adviseurs, beleidmakers, studenten en marktpartijen om samen de weg te plaveien voor duurzaam en gezond onderwijsvastgoed. Aanmelden kan op: Duurzame & Gezonde Scholen Congres | 11 oktober 2023 (duurzamegezondescholencongres.nl)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec om 07:30 uurMet de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen