Met lokaal geproduceerde biobased bouwmaterialen wil men in 2030 in Twente 1.000 nieuwe woningen realiseren en ook nog eens 2.000 bestaande woningen renoveren. Dit initiatief maakt deel uit van de Green Deal in het kader van het Biobased (ver)bouwproject in Twente, waaronder landbouwers, loonwerkers, verwerkers, bouw- en isolatiebedrijven, gemeenten, waterschap, kenniscentra en Rabobank in september hun handtekening hebben gezet.
Krachtige impuls voor regionale keten van biobased bouwen
Ketenregisseurs Janneke Paalhaar en Eric Versteeg zijn positief over de haalbaarheid van de bovengenoemde doelstelling. “Door samen een duurzame biobased bouwketen op te zetten, kunnen en willen we bijdragen aan de verduurzaming van de Twentse bouw- en landbouwsector en de transitie naar een circulaire economie.”
Mijlpaal
De ondertekening van de Green Deal vormt een belangrijke mijlpaal in het traject richting de realisatie van die duurzame biobased bouwketen, zo vertelt Paalhaar. “Sinds voorjaar 2023 onderzoeken Twentse landbouwers, loonwerkers, verwerkers en bouw- en isolatiebedrijven samen met onder meer de Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, De Land Bouwers, Stichting Pioneering, Tauw Foundation, Building Balance en Rabobank of en hoe een biobased bouwketen regionaal kan worden opgezet. Het doel is om teelten als vezelhennep en graan tot duurzame bouwmaterialen te verwerken. Nu de verkenningsfase is afgerond, willen we zo snel mogelijk met de pilotfase starten.”
Het project Twentse Bouwboeren focust op Twente, omdat de regio zowel één van de grootste bouweconomieën heeft, als een sterke agrarische sector. Daarnaast resulteert het huidige agrarische systeem in een hoge stikstof en CO2-uitstoot en biodiversiteitsverlies.
Extensieve teelt
Vezelgewassen die gebruikt worden voor de productie van biobased bouwmaterialen zijn geschikt als extensieve teelt, met een positief effect op de water- en bodemkwaliteit. Ook verhogen ze de biodiversiteit, omdat het gebruik van pesticiden niet noodzakelijk is.
Voor de agrarische sector kan het verbouwen van vezelgewassen bovendien een goed alternatief verdienmodel zijn, dat financiële zekerheid biedt. Ook kan het gebruik van biobased materialen uitkomst bieden voor de bouwsector, waar momenteel veel wordt gebruikgemaakt van CO2-intensieve materialen.
Lees het hele verhaal over de Twente bouwboeren nu in het nieuwe digitale magazine van Biind: Natuurinclusief Bouwen. Of kom op 30 november naar het Congres Natuurlijk waar Janneke Paalhaar samen met Ido Sellis een sessie verzorgt over de Twentse Bouwboeren.
Meer informatie: info@twentsebouwboeren.nl
Tekst: Janneke Paalhaar
Beeld: YouTube/Twente FM
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
De natuurinclusieve missie van Bauke de Vries
13 aug om 07:30 uurDe transitie naar een natuurinclusieve, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving is niet van vandaag op…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…
Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten
26 mrt om 12:00 uurOm bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…
Reactie toevoegen