Volgende week wordt tijdens het Congres Natuurlijk een grote stap gezet in het ontsluiten van kennis over natuurinclusief bouwen. Het zijn Unitura en Arcadis die de handen inslaan en met de Nationale Kennisbank Natuurinclusief Bouwen (NKNB) hun technische en ecologische kennis en ervaring met vergunningen en projectuitvoering combineren.
Kennisbank biedt levend document over natuurinclusief bouwen
Al sinds 2018 houdt Unitura zich bezig met productontwikkeling voor natuurinclusief bouwen, vertelt Henk Jansen, commercieel manager van het bedrijf. “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe je maatregelen precies uitvoert. Wij zijn in dat gat gesprongen. Sinds vorig jaar bieden we niet alleen technische oplossingen in gebouwen, maar denken we ook mee over de omgeving. Dus wat je op het gebied van voedsel en dekking kunt doen voor dieren.”
Veel expertise
Deze know how komt binnenkort allemaal in een kennisbank te staan, die Unitura samen met Arcadis realiseert. “We werken al heel lang samen met Arcadis. Zij hebben heel veel expertise op het gebied van ecologisch advies, het regelen van ontheffingen en vernieuwende plannen binnen juridische kaders. Hun mitigatiecatalogus is nu de basis voor veel soortenmanagementplannen (SMP’s). Wij zijn sterk in productontwikkeling. We hebben besloten de handen ineen te slaan en de mitigatiecatalogus te digitaliseren en te ontsluiten. Het wordt daardoor een levend document, dat regelmatig wordt aangepast met de laatste inzichten.”
Congres Natuurlijk
De kennisbank wordt gelanceerd op het Congres Natuurlijk en is vanaf dan vrij toegankelijk voor iedereen. “Het doel is om onze gezamenlijke kennis met iedereen te delen. En daarnaast komen er ook gewoon producten van onze concullega’s in te staan. Het unieke aan de kennisbank is verder dat het heel inhoudelijk is. Dus niet alleen de nestkastjes, maar ook de juridische kaders van maatregelen, wetenschappelijke onderbouwing en een indicatie of een maatregel bewezen effectief is en inzicht in de specifieke eisen per soort.”
De tool is volgens Jansen op verschillende momenten in het proces te gebruiken. “Het Bouwbesluit wordt aangepast, hoe ga je daarmee om? En wat als een gemeente een puntensysteem hanteert? Soms moet je op basis van wetgeving maatregelen treffen. In de tool kan je opzoeken welke maatregelen (ecologische bouwstenen) wetenschappelijk onderbouwd zijn, zodat je zeker weet dat het werkt. Maar er staan ook duidelijke tekeningen in, zodat bouwers en projectontwikkelaars weten hoe je iets maakt.”
Werkgroep
Nu de kennisbank bijna klaar is, is het werk nog niet gedaan. Jansen: “We hebben hier heel veel energie in gestoken. We willen een nieuwe standaard neerzetten, een next level handreiking voor natuurinclusief bouwen. Er is nog heel veel ontwikkeling gaande, dus ik zou iedereen willen oproepen: denk mee en kom met aanvullingen. Mijn wens zou zijn dat we een werkgroep oprichten met verschillende partijen, zodat we samen de kennisbank verder kunnen ontwikkelen en actueel houden.”
Lancering
De Kennisbank van Arcadis en Unitura wordt op 30 november gelanceerd tijdens Congres Natuurlijk, hét evenement over natuurinclusief bouwen. Congres Natuurlijk vindt plaats in Zwolle en is gratis toegankelijk. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Meld je hier aan voor Congres Natuurlijk.
Foto boven: Biosintrum Oosterwolde
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen