Als het aan Emile van Vugt van FAAM architects ligt, moet het herijken van ons vastgoed naar actuele thema’s voorop staan aan in de bouwsector. Het bureau streeft dit na in zijn eigen projecten met de ontwerpstrategie Regeneratief Ontwerpen. Deze strategie om natuurinclusief en biodivers te bouwen is toepasbaar op nieuwbouw én renovatie, zo laat Van Vugt zien tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023.
Een nieuwe manier van bouwen

Emile van Vugt en Marlies Zuidam van FAAM architects. Foto door Jessica Photography
FAAM architects laat met de strategie Regeneratief Ontwerpen een andere manier van bouwen zien. Met het paviljoen Pannenhoef-Leemerhoef op het landgoed Eikenburg toonde het bureau al waartoe deze werkwijze in staat is: een volledig in CLT gebouwd gestapeld appartementsgebouw dat een sterke verbinding heeft met de natuur en veel hergebruikt materiaal.
“We zijn nu bezig met enkele transformatieprojecten voor bijvoorbeeld hoofdkantoor Philips Nederland en enkele scholen waar altijd een soort herijking van toepassing is”, zegt Van Vugt. “Het programma van een gebouw verandert, maar tegelijkertijd kun je een duurzaamheidsslag maken. Bij renovatie is dat vaak technischer van aard dan bij een transformatie, waar een opdrachtgever vaak alle kaarten opnieuw voor schudt.”
Duurzaam inbreiden
Die mindset, dat renovatie slechts op technisch vlak iets aanpakt, is volgens Van Vugt niet terecht. Er zijn namelijk talloze kansen aan te grijpen bij renovatie. Dat laat FAAM architects zien in het project Rustenburg voor Trudo… in Eindhoven “Een deel van het project bestaat uit het aanpakken van reeds bestaande woningen, die van tweekapper naar driekapper gaan”, aldus Van Vugt. “Daarachter, in de diepe achtertuinen van de woningen, voeren we een soort inbreidingsoperatie uit met volledig biobased gebouwde huizen, de ecohuizen. De voorheen private tuinen worden bovendien meer collectieve groengebieden.”
“De winst is drieledig: ecologisch, biobased én op het aantal woningen”, vervolgt Van Vugt. “Want in de eerste linie win je één woning per cluster, aan de achterkant komen er nog twee bij. Die verdichting parallel aan verduurzaming is zeer interessant.” Een transformatieopgave als dit staat of valt met goede afstemming, wat ook duidelijk naar voren komt in dit project. “Het gesprek aangaan met bewoners is in die zin wezenlijker dan de technische vraag. Als je dat contact goed verzorgt, kun je veel voor elkaar krijgen.”
Praat mee tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023
Volgens Van Vugt moeten we de renovatie- en transformatieopgave dus breder bekijken dan de technische opgave. “Een integraal besef van de toenemende uitwerking van duurzaamheid moet nu echt gaan landen”, zegt hij. “Op wijkniveau praat je dan over vraagstukken als ecologie, mobiliteit en klimaat. Die boodschap willen wij graag aan iedereen meegeven.”
Benieuwd naar de verdere inzichten van FAAM architects uit hun Regeneratief Ontwerpen-aanpak? Woon dan de sessie van Van Vugt bij tijdens de Inspiratiedag Renovatie 2023 op 20 juni in Next Level, Gorinchem. Bekijk hier het programma.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…