Het startsein voor de restauratie en uitbreiding van het Vlietermonument op de Afsluitdijk is gegeven. Met een grondige restauratie en uitbreiding van de horecagelegenheid en het informatiepunt wordt het monument toekomstbestendig gemaakt. Het ontwerp voor de uitbreiding is van Paul de Ruiter ARchitects en houdt het originele ontwerp van Willem Dudok volledig in ere.
Dudoks iconische Vlietermonument wordt in ere hersteld

Foto via Shutterstock.com
Toekomstbestendig monument
In 1933, een jaar nadat de Afsluitdijk werd ‘gesloten’ ter hoogte van vaargeul de Vlieter, werd het Vlietermonument gebouwd. Een iconische baken naar ontwerp van Willem Dudok bestaande uit een lunchroom en een uitkijkplatform. Op donderdag 13 april ging een grote restauratie en uitbreiding van het monument van start.
Wop Schat, projectmanager Rijkswaterstaat Noord-Nederland: “Het monument is op een zeer symbolische plek op de Afsluitdijk gebouwd en is daarmee van grote historische betekenis. Om ervoor te zorgen dat de lunchroom en het informatiepunt ook in de toekomst toegankelijk blijven voor de grote aantallen bezoekers dat het elk jaar trekt, is vernieuwing nodig.”
Negentig jaar na de bouw van het monument is de inmiddels toeristische trekpleister te klein geworden voor de tienduizenden bezoekers die het jaarlijks trekt. Er is maar één toilet en het gebouw is niet rolstoelvriendelijk. Ook voldoet het niet meer aan de veiligheidseisen.

Origineel ontwerp in ere gehouden
Walraad architecten heeft zich over de restauratie gebogen en de uitbreiding is afkomstig van Paul de Ruiter Architects. Aan beide kanten van de trappentoren van het monument komt een glazen ruimte met uitzicht over het IJsselmeer. Het dak van deze ruimten, ter hoogte van de weg, zal recreatieruimte voor voetgangers bieden.
De voetgangersbrug naar de Waddenzeezijde van de Afsluitdijk, waar ook het standbeeld van Cornelis Lely staat, de ingenieur die de Afsluitdijk ontwierp, is naar de rechterkant van het monument verplaatst. Wat hetzelfde blijft, is het aangezicht van het monument. “Het nieuwe ontwerp doet recht aan de iconische waarde van het Vlietermonument en sluit perfect aan bij de spectaculaire eenvoud van de Afsluitdijk. Het dak van de nieuwbouw ligt op hetzelfde niveau als de weg waardoor de uitbreiding vanaf boven als het ware ‘onzichtbaar’ is,” aldus Paul de Ruiter van Paul de Ruiter Architects.
De aannemer Koninklijke Woudenberg is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden en de werkzaamheden worden naar verwachting in het najaar van 2024 voltooid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt 2024Bij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…