Integratie groene gevel in Stadskantoor Venlo
Het is voor het eerst dat een groene gevel wordt geïntegreerd met het luchtsysteem van een gebouw. De groene gevel vormt voor de luchtcirculatie één geheel met de open vide-structuur, de zonneschoorsteen en de parkeergarage. Mostert De Winter past hiervoor het gepatenteerde gevelsysteem Modulogreen toe. Uit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat het geïntegreerde systeem een positief effect heeft op de luchtkwaliteit, zowel in het gebouw als daarbuiten.
De lucht wordt aangezogen door een kas op het dak. Dankzij de beplanting in de kas wordt extra vocht en zuurstof aan de lucht toegevoegd. Via een buizensysteem wordt de lucht in de parkeergarage geklimatiseerd en vervolgens het kantoor in geblazen. De lucht wordt vanuit de kantoorruimtes, aangezogen door de zonneschoorsteen, via de groene gevel weer naar buiten geblazen en krijgt daardoor opnieuw extra zuurstof. In totaal realiseert Mostert De Winter 2.200 m 2 functionele groene gevel. Daarmee is het de grootste groene gevel in Europa.
Biodiversiteit
De dak- en wintertuinen die Mostert De Winter heeft ontworpen voor het stadskantoor zijn zogenaamde ´brown roofs´. De inrichting en samenstelling van deze groene daken zijn gericht op het creëren van biodiversiteit van flora en fauna. Door voor de bodem gebruik te maken van lokale materialen als grond, grind en puin heeft het dak aanvankelijk geen groen uiterlijk. Na verloop van tijd biedt het dak een natuurlijke habitat voor diverse, lokaal voorkomende flora en fauna. De bouwmethodiek is identiek aan traditionele groene daken.
Crade-to-cradle certificaat
Mostert De Winter heeft woensdag 7 mei tijdens het Green Tie Gala op de beurs Building Holland in Amsterdam het cradle-to-cradle certificaat ontvangen voor Modulogreen. De groene gevel van het Stadskantoor Venlo is de eerste groene gevel in Europa die voldoet aan alle cradle-to-cradle eisen.
Stadskantoor Venlo
Opdrachtgever: Gemeente Venlo
Architect: Kraaijvanger
Realisatie: Bouwcombinatie Ballast Nedam/Laudy Bouw en Ontwikkeling
Certificering CtC: Tebodin
Oplevering: 2015
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen