INFRATECTURE; infrastructuur als ontwerpopgave
Infrastructuur is iets van alle dag. Overal om ons heen aanwezig, onder onze voeten en onze wielen. In ons blikveld en aan onze horizon. We gebruiken het elke dag, als vanzelfsprekend, zonder er bij na te denken. Een dagelijks gebruiksgoed waar we niet van weten wie het bedacht heeft, wie het betaald, wie het gemaakt heeft, wie het onderhoudt, van wie het is. Infrastructuur biedt mensen bewegingsvrijheid, conditioneert die beweging en gaat aan verstedelijking vooraf. Infrastructuur is meer dan enkel een functionele constructie. Het ontwerp vergt meer dan rationeel denken.
Man made dimensie centraal
Ontwerpen van infrastructuur is een vak, een vak dat de grenzen van disciplines overstijgt. Ontwerpen van infrastructuur is een transdisciplinaire activiteit, een ontwerpkunde die zich verhoudt tot vele sectorale disciplines. Ontwerpen van infrastructuur is een culturele opgave. Infratecture richt zich op mobiliteitsinfrastructuur als ontwerpopgave waarbij de ‘man made’ dimensie daarvan centraal gesteld wordt. Ontwerp, realisatie en beheer van infrastructuur is namelijk mensenwerk. Mensenwerk met een indrukwekkende impact op de samenleving die we met zijn allen vormen. Infrastructuur staat daardoor niet op zich. De roep om integraliteit is overal te horen maar in de praktijk blijkt dat steeds weer moeilijk te realiseren. Binnen het gedachtengoed van infratecture wordt de zo vaak bepleite integraliteit vooral praktisch-realistisch benaderd. Voor het integraal ontwerpen, realiseren en beheren van infrastructuur gaat het niet alleen om de functioneel technisch en ruimtelijke inrichtingsperspectief te integreren, maar vooral ook om deze vanuit een gedeeld ontwikkelingsperspectief te benaderen en in een sociaal culturele dimensie te plaatsen. Immers, zonder infrastructuur geen samenleving. daar gaat deze blog over. opzoek naar verbetering, verdieping en inzicht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen