Warmbeton paviljoen op campus TU/e
Warmbeton is meer dan een materiaal; het is een concept voor monoliete gevels. Dat vergt een integrale benadering vanuit architectuur, constructie, bouwfysica en installaties. Het ontwikkelingsproces is daardoor gecompliceerd. Het vergt niet alleen research naar materiaal- en constructie-eigenschappen, maar ook geduld en veel overleg om de meest geëigende oplossingen te vinden. Met de researchresultaten van TU/e is de basis gelegd; voor de ontwikkeling van een bouwconcept hebben vele bureaus en bedrijven zich verbonden aan het project.
Het architectenteam Warmbeton presenteerde in september het eerste ontwerp voor het paviljoen. Na diverse sessies met de samenwerkende bedrijven en bureaus is nu het herziene ontwerp gereed. Hierin zijn de potenties van Warmbeton meer overtuigend benut. Dit overtuigde ook de commissie die toeziet op de ruimtelijke kwaliteit van de campus-inrichting een zichtlocatie aan te bieden voor de bouw van het paviljoen.
Intussen is een mock-up gemaakt van een prefab Warmbeton gevelelement. Dit heeft veel waardevolle inzichten opgeleverd voor de industriële maakbaarheid. Ook kan hiermee de potentie van kozijnloze beglazing worden getoetst. De mock-up wordt gepresenteerd op de vakbeurzen GEVEL en Material Xperience tijdens de Week van de Bouw 2015, 9-13 februari, Jaarbeurs Utrecht.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Reactie toevoegen