Gemeentelijke parkings budget neutraal realiseren
Vragen die aan de orde komen zijn:
- Is realisatie van een eigen gemeentelijke parkeergarage financieel haalbaar? Wat betekent dat voor de parkeertarieven en voor het flankerend parkeerbeleid?
- Kunnen we het niet aan de markt overlaten? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Hoe faciliteren we dit op een slimme manier zodat we onze beleidsdoelen realiseren?
- Is een parkeergarage in de toekomst nog wel nodig of zijn er slimmere en goedkopere alternatieven? Welke alternatieven dan en wat betekent dat?
- Als de parkeergarage er moet komen hoe maken we die dan toekomst- en levensloop bestendig?
- Kan een parkeerfonds helpen om nieuwe parkeergarages te financieren? Hoe werkt dat?
Gemeentes financieren de onrendabele top van parkeergarages vaak mede vanuit de inkomsten uit het straatparkeren. De beleidsdoelstelling om het blik van de straat te hebben, staat hiermee op gespannen voet. Minder lucratieve straatparkeerplaatsen moeten immers een dure garage helpen financieren. Simpelweg de tarieven verhogen om garages te realiseren is politiek onwenselijk. Hoe uit deze impasse te komen? Een grote gemeente vond de oplossing door het door Parkeeradvies.com laten maken van een financiële haalbaarheidsanalyse voor zowel het straat- als garage parkeren in het Centrum. Dat geeft inzicht en biedt een basis om naar creatieve oplossingen en alternatieven te zoeken.
Tevens zijn concrete randvoorwaarden voor de garage bepaald zodat deze bij een laag parkeertarief al budgetneutraal is. Randvoorwaarden m.b.t. bijvoorbeeld de locatie van de in-en uitritten en voetgangersuitgangen, het exploitatiemodel, de marketing, het opleverings nivo en de parkeerroute verwijzing. Indien onverhoopt blijkt dat het resultaat van de parking achterblijft bij de exploitatieprognose, zijn alvast te nemen maatregelen benoemd. Het rapport bevat dus tevens een scenario analyse.
Uit deze financiële rekenexercitie blijkt ook of de gemeente of de markt het beter of goedkoper kan. Alternatieven zoals parkeren op afstand en het beter benutten van de huidige parkeercapaciteit komen eveneens aan de orde. Het toekomst en levensloop bestendig maken van de parking is met voorbeelden geïllustreerd. Voor het geval dat we ons op termijn met autonoom rijdende Ubers laten rondrijden die alleen ‘s nachts gratis aan de rand van de stad parkeren. Als bij het ontwerp van de garage al rekening gehouden wordt met herontwikkel opties biedt dit veel flexibiliteit.
Maar niet altijd is een parkeergarage de oplossing. Voor een kleinere gemeente maakten we inzichtelijk dat parkeren beter op maaiveld binnen de huidige parkeercapaciteit kan worden opgelost. Tenslotte biedt ook het tijdig vormen van een parkeerfonds vaak een oplossing. De bijdragen hiervoor komen van projectontwikkelaars die hun parkeerbehoefte afkopen en/of uit het straatparkeren.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Reactie toevoegen