De boormachine keuze
Het koppel, uitgedrukt in Newton meter is bepalend voor de kracht van de machine. Met 54 Nm kun je behoorlijk zwaar werk verrichten. Boormachines hebben tegenwoordig een koolborstelloze motor wat ten goede komt voor de levensduur, maar ook voor betere prestaties. De accutechnologie wordt ook steeds beter waardoor de verschillen tussen accuboormachines en machines op netstroom steeds minder wordt.
Kloppen en hameren
Zonder een technisch verhaal te schrijven, ligt het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer in het gebruik. Boorhamers zijn geschikt voor het boren in beton, maar minder geschikt voor het boren in steen, metaal en hout. De klopboormachine is minder geschikt voor het boren in beton, maar zeer geschikt voor het boren in steen, hout en metaal. Het verschil in slagkracht, toerental en slipkoppeling maakt de apparaten verschillend.
Boren en bits
De boorkop van de machine bepaalt het type boor. De meest gebruikte is de snelspan boorkop. Bij de oudere machines zet je de boor vast met een sleuteltje. Zware machines zoals de boorhamer hebben dikwijls een SDS boorkop waarbij nog de varianten plus of max mogelijk zijn. Vervolgens dien je de juiste boor te kiezen voor het boorwerk.
Een machine overzicht met de gebruikte boorkoppen:
- accuboormachine: snelspan;
- klopboormachine: snelspan;
- schroefmachine: snelspan;
- boorhamer: SDS plus en SDS max;
- breekhamer: SDS plus en SDS max.
Boor
Afhankelijk van het materiaal waar je in gaat boren, kies je de juiste beton-, steen-, glas-, tegel-, hout- of metaalboor. Universele boren zijn voor meerdere materialen geschikt. Voor de schroefmachine zijn er bits. Een bit is een korte, verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskanten schacht. Voor elke soort schroef bestaat er een aparte bit. Er zijn bij bits grote kwaliteits- en prijsverschillen. Er zijn bits van speciaal gehard staal of van chroom-vanadium. Er zijn ook bits met een diamantlaagje. Een bit met een diamantlaagje drukt vaster in de schroefkop, waardoor er een grotere draaikracht kan worden uitgeoefend.
Voor elke klus de juiste boormachine en boor. Het werkt dan een stuk makkelijker. Werk altijd veilig ook bij kleine klussen. Een veiligheidsbril en gehoorbescherming bieden de beste bescherming.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Reactie toevoegen