Zwolle start met stadslandbouw nabij Berkum
Er wordt een proefveld ingericht met een oppervlakte van 32 hectare. Deze en toekomstige proefvelden zijn ter beschikking gesteld door BPD, Trebbe Projecten en Landschap Overijssel. Het budget om de plannen verder uit te werken wordt beschikbaar gesteld door Rabobank IJsseldelta, BPD en Landschap Overijssel.
Samensmelting landbouw en landschap
"Door toegenomen druk op grond en ruimte in de stad is er steeds meer vraag naar herkenbaar en lokaal geproduceerd voedsel. Stad en platteland raken steeds meer met elkaar vervlochten. BPD ziet als gebiedsontwikkelaar kansen voor deze nieuwe vorm van landbouw met een natuurlijke plek in en om de stad," zegt Frans Holleman, directeur van BPD.
Hans Gerritzen, senior adviseur Landelijk gebied van Landschap Overijssel, licht toe dat ‘het inrichtings- en beheerplan voor stadslandbouw door Landschap Overijssel wordt opgesteld'. "De doelstelling bij dit inrichtingsplan is dat landbouw en landschap op een natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. Ruim 20 hectare grasland zal worden omgeturnd van het relatief eenvormige grasland in een meer kruidenrijk biologisch beheerd grasland. Ook wordt een strook ingericht op ontwikkeling van bloemrijk grasland en plas-drasstroken. Het graslandbeheer is tevens gericht op de toename van de weidevogels. Onderdeel van het proefveld is dat een graanakker wordt voorzien van een bloemrijke akkerrand. Ook wordt er een struinpad (een boerenlandpad) aangelegd, dat zal aansluiten op bestaande wandelroutes en wegen."
Startsein
Het startsein vond plaats op het kantoor van Landschap Overijssel. De bedoeling is dat in 2016 meer ondernemers en grondeigenaren zich gaan aansluiten bij dit initiatief. Partijen spraken de intentie uit om het proefveld verder uit te breiden en tekenden de overzichtstekening van het proefveld, dat in de komende weken verder wordt uitgewerkt.
Naast vertegenwoordigers van de betrokken partijen waren ook docenten van Warmonderhof, vertegenwoordiging van de gemeente Zwolle en Provincie Overijssel en programmadirecteur Nationale Parken van het Ministerie van Economische Zaken, Kees Lever, aanwezig. Hij was bezig met een ‘meeloopdag' bij Frans Holleman om een kijkje in elkaars zakelijke wereld te nemen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen