Zwembad 't Rosco officieel geopend
Het project bestaat uit een wedstrijdbassin, een recreatiegedeelte voor kleinere kinderen en twee glijbanen. Door een slimme aansluiting op de bestaande entreehal wordt een visuele en functionele verbinding gelegd tussen de verschillende sport- en gebruiksmogelijkheden. Op deze manier transformeert 't Rosco van sporthal naar sportcomplex.
Trekpleister
Met het stedelijke zwembad krijgt Ronse er een sportieve en recreatieve trekpleister bij. Het gebouw oogt als een zwevend complex en is losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar is desondanks functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Hierin bevindt zich de entree en de uitbreiding van de bestaande cafetaria. De patio in deze 'verbindingsruimte' biedt direct zicht op het zwembad en de achterliggende groene omgeving. Het natuurlijke hoogteverschil van dit groengebied wordt opgenomen in het zwembad, waardoor het complex vrijwel naadloos op de omgeving aansluit.
Alles draait om eenvoud
Het ontwerp wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties in een heldere structuur zijn gegroepeerd. Het dak bestaat uit een orthogonaal raster van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit raster meet 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en boxvolumes zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Deze structuur creëert een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds.
Licht en transparant volume
Het zwembad opent zich naar de buitensportvelden en de Finse piste. Dit, gecombineerd met de toepassing van de centraal gelegen patio en de heldere ontwerpstructuur, zorgt ervoor dat er een licht en transparant volume ontstaat. Dit komt de interactie tussen zowel functie als gebruiker ten goede. Ruimtes kunnen samen of apart worden ingezet naargelang het soort activiteit.
Open en gesloten volumes
Door het geïntegreerde ontwerp vormen de functies samen een sterk ensemble en versterken ze elkaar functioneel, daar waar dit kan. Het strategisch plaatsen van gevelopeningen en het afwisselen tussen open en gesloten volumes zorgen ervoor dat elk soort gebruik kan rekenen op een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen