Zwembad 't Rosco officieel geopend
Het project bestaat uit een wedstrijdbassin, een recreatiegedeelte voor kleinere kinderen en twee glijbanen. Door een slimme aansluiting op de bestaande entreehal wordt een visuele en functionele verbinding gelegd tussen de verschillende sport- en gebruiksmogelijkheden. Op deze manier transformeert 't Rosco van sporthal naar sportcomplex.
Trekpleister
Met het stedelijke zwembad krijgt Ronse er een sportieve en recreatieve trekpleister bij. Het gebouw oogt als een zwevend complex en is losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar is desondanks functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Hierin bevindt zich de entree en de uitbreiding van de bestaande cafetaria. De patio in deze 'verbindingsruimte' biedt direct zicht op het zwembad en de achterliggende groene omgeving. Het natuurlijke hoogteverschil van dit groengebied wordt opgenomen in het zwembad, waardoor het complex vrijwel naadloos op de omgeving aansluit.
Alles draait om eenvoud
Het ontwerp wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties in een heldere structuur zijn gegroepeerd. Het dak bestaat uit een orthogonaal raster van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit raster meet 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en boxvolumes zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Deze structuur creëert een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds.
Licht en transparant volume
Het zwembad opent zich naar de buitensportvelden en de Finse piste. Dit, gecombineerd met de toepassing van de centraal gelegen patio en de heldere ontwerpstructuur, zorgt ervoor dat er een licht en transparant volume ontstaat. Dit komt de interactie tussen zowel functie als gebruiker ten goede. Ruimtes kunnen samen of apart worden ingezet naargelang het soort activiteit.
Open en gesloten volumes
Door het geïntegreerde ontwerp vormen de functies samen een sterk ensemble en versterken ze elkaar functioneel, daar waar dit kan. Het strategisch plaatsen van gevelopeningen en het afwisselen tussen open en gesloten volumes zorgen ervoor dat elk soort gebruik kan rekenen op een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen