ZJA wint Award of Excellence met Albert Cuypgarage
De parkeergarage is bijna onzichtbaar op straatniveau. Vrijwel alle parkeerplaatsen op straat in de directe omgeving van de parkeergarage zijn verwijderd en verplaatst naar de parkeergarage. De voormalige parkeerplekken op straat zijn opnieuw ontworpen om meer openbare ruimte te creëren voor nieuwe speeltuinen, planten en pleinen
Meer ruimte te creëren voor voetganger
De gemeente Amsterdam wil de kwaliteit van het leven en de bereikbaarheid van de stad verbeteren door meer ruimte te creëren voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen. Om dit te bereiken heeft de stad verschillende maatregelen genomen om de aanwezigheid van auto’s in de stad te verminderen en om autovrije buurten te creëren. Een van deze maatregelen is de bouw van de Albert Cuypgarage voor 600 auto’s verdeeld over twee niveaus onder de Boerenwetering gracht
Simpel en veilig
Het idee achter het architectonische ontwerp van ZJA is om de parkeergarage te laten opgaan in het bestaande stadslandschap. Alle installaties zijn weggewerkt en de hellingbanen zijn geïntegreerd in de bestaande kade. “Simpel en veilig” is het motto en de zichtbaarheid van de gehele garage is zo onopvallend mogelijk om zo de kwaliteit van de openbare ruimte, die vooral voor voetgangers en fietsers is ingericht, optimaal te laten.
Slimme parkeergarage
De parkeergarage is een een slimme garage, omdat het parkeersysteem de gebruiker laat zien waar hij zijn auto heeft geparkeerd. De werkelijke slimheid schuilt echter in het feit dat er geen vierkante meter stad is opgeofferd aan het onderbrengen van 600 auto’s. De ondergrondse Albert Cuypgarage is een uitstekend voorbeeld van hoe een wijk kan transformeren en meer openbare ruimte kan creëren voor bewoners in een dichtbevolkte stad met beperkte openbare ruimte. De onderwater parkeergarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden met vergelijkbare doelen als de gemeente Amsterdam.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen