Zelfbouw van huurwoningen in Amsterdam
De vraag naar bouwgrond en woningen in Amsterdam is groot, met name in de sector sociale en middeldure huurwoningen. Na het succes van zelfbouw voor koopwoningen, zet Amsterdam de stap naar zelfbouw van huurwoningen. Op drie locaties in de stad wordt een pilot gestart met wooncoöperatieven. Een woonvorm waarbij het dagelijks bestuur bij de huurders zelf ligt.
Wethouder Wonen Laurens Ivens: "Deze pilot biedt een mooie kans in een woningmarkt die meer wordt bepaald door aanbod dan door vraag. Door huurwoningen te realiseren via zelfbouw is de bewoner hierbij straks ook zelf aan zet. Een wooncoöperatief creëert mogelijkheden en ruimte voor kleine initiatieven. Bewoners bepalen zelf de kosten, de kwaliteit van de woning en besparen door zelfwerkzaamheid."
Initiatieven voor wooncoöperatieven
Uit onderzoek blijkt dat er een grote interesse is in zelfbouw onder Amsterdammers die huren, bijvoorbeeld onder mensen die geen hypotheek kunnen krijgen of juist kiezen voor een huurwoning. De bewoners van een wooncoöperatief vormen samen het dagelijks bestuur van het coöperatief en bepalen daarmee ook of een huurverhoging noodzakelijk is. Samen kunnen zij de kosten voor beheer en het onderhoud laag houden. In Amsterdam zijn er al initiatieven voor wooncoöperatieven voor huurwoningen.
Geschikte grond
Het grootste obstakel voor wooncoöperatieven was tot nu toe het vinden van geschikte grond. De uitgifte van grond in Amsterdam is schaars. Over het algemeen zijn de biedingen op grond daarom hoog; wooncoöperatieven kunnen hier niet mee concurreren. Juist om ook wooncoöperatieven een kans te geven, heeft de gemeente Amsterdam dus nu een aantal locaties in de stad expliciet benoemd voor wooncoöperatieven voor huurwoningen.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moeten de plannen van een wooncöperatief aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bouw passen bij de ruimtelijke omgeving van de pilotlocaties. In de statuten moeten afspraken staan over huurniveaus en doelgroepen zodat ook op de lange termijn de woningen beschikbaar blijven voor sociale of middeldure huur.
(bron: Gemeente Amsterdam)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen