Zaandijk krijgt een nieuwe groene en autovrije wijk
Met een hoge dichtheid aan woningen en parkeren (148 woningen en 350 parkeerplekken) krijgt Rooswijk een nagenoeg autovrij hart waar kan worden genoten van rust en ruimte in gemeenschappelijk groen. Dit natuurlijke en duurzame woongebied is er straks voor iedereen: starters, gezinnen en senioren.
Het gebied word in samenspraak met bewoners en belanghebbenden ontwikkeld tot een plek die aansluit bij de industriële Zaanse historie en de waterrijke natuur. Het ligt nabij het voor de Zaanstreek kenmerkende veenweidelandschap. Vanuit Rooswijk verbinden enkele sloten dit stedelijk gebied met het landschap.
Houtloodsen Zaanstreek
Scholen en woningen op de locatie vormen straks samen één woonwerkpark in het groen, daarmee wordt een deel van het historische slagenlandschap weer voelbaar, zoals in het nabijgelegen natuurgebied Guisveld. Parkeren gebeurt half ondergronds en onder parkeerdekken waarop de privétuinen liggen. Tussen de woningen komt een parkachtige omgeving: groen en autovrij. Het Guisveld dringt zo door tussen de woningen en komt via de terrassen, balkons en veranda’s bijna in de woningen. Deze zijn geïnspireerd op de beroemde houtloodsen in de Zaanstreek. Informele paden en stoere kopgebouwen maken het ontwerp compleet.
Credit: 3D Studio Prins
Klimaatbestendig plan
We maximaliseren de absorberende capaciteit van de gebouwen en openbare ruimte. Zo geven we De Bannehoven een klimaatrobuuste positie. Grasdaken en groen in de openbare ruimte zorgen voor een vriendelijke uitstraling en ontlasten het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien. Er wordt zo min mogelijk verharding aangebracht om het gebied zo natuurlijk mogelijk te houden. Het regenwater gaat via het schuine dak en de regenpijpen naar de wadi’s in de twee hoven en wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Aan de zijde van de achtertuinen komt een rainwinner als erfafscheiding. We gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om energiezuinigheid, groen en water. De Bannehoven wordt een zeer duurzaam plan met een EPC-score van
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen