Wunderparkschool in Moskou is architectonisch hoogstandje

Foto door Hagemeister / Daniel Annenkov
Een open, vooruitstrevende en moderne school van de toekomst, dat stond de opdrachtgevers van het Wunderpark International School and Community Center in Moskou voor ogen. Architectenbureau ARCHSTRUKTURA vertaalde die wens in een schoolgebouw met een plattegrond die vanuit een ronde kern in vijf vleugels uitwaaiert – toegerust met een architectuuridioom dat zakelijkheid en een ruwbouw-is-afbouw look als vertrekpunt neemt.
Als middelpunt kreeg het schoolgebouw een atrium met amfitheater. Met schuifwanden kan deze ruimte getransformeerd worden voor verschillende doeleinden. De ronde theatertribune is tegelijk hellend plafond voor de verdiept gelegen garderobe. Vanuit het atrium leiden gangen naar de vijf uitwaaierende vleugels van het gebouw. Die vleugels zijn voorzien van royale glaspartijen die vanuit de klaslokalen een panoramische uitzicht geven op het heuvelachtige, groene landschap buiten het schoolterrein.

De internationale Wunderparkschool ligt in een suburbane wijk aan de rand van Moskou. Het onderwijsgebouw dient in die wijk ook als openbaar cultureel gemeenschapscentrum. De scheiding van algemene voorzieningen (begane grond) en leslokalen (eerste verdieping) maakt dat het gebouw ook buiten schooluren te gebruiken is; de kantine wordt café, het atrium doet dienst als theater, bioscoop of collegezaal. Kunst- en muzieklessen van de Wunderparkschool zijn openbaar toegankelijk voor de plaatselijke gemeenschap.
Zowel binnen als buiten koos ARCHSTRUKTURA voor een mix van baksteen, beton, glas en hout. "We hebben gekozen voor 'eerlijke' materialen met een eeuwenlange geschiedenis en probeerden allerhande vormen van afwerking en bekleding in het project te vermijden", aldus Anton Nagawizyn van ARCHSTRUKTURA. Dat resulteerde in een schoolgebouw met een in het zicht gelaten stalen atriumdakconstructie, vloeren, kolommen en wanden uit zichtbeton en klaslokalen met in het zicht gelaten installaties.

In de Wunderparkschool is baksteen ingezet om accenten te zetten aan de gevel en in het interieur. De architecten selecteerden hiervoor de antraciet-zwarte Hagemeistersortering "Manchester GT" met in het oog springende kolenbrandaccenten. "Wij kozen deze Hagemeistersteen vanwege de subtiele donkere kleur en de interessante heterogene oppervlaktestructuur met metaalachtig reflecterende delen die de indruk versterken dat hier sprake is van een handgemaakte baksteen," aldus Nagawizyn. De Hagemeistersortering werd aan de gevels traditioneel verwerkt, in een klassiek Russisch baksteenformaat van 250 x 120 x 65 mm.
Het Wunderpark International School and Community Center won de Outstanding Property Award London 2019 in de categorie "Architectural Design / Educational".
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Reactie toevoegen