Workshop klassieke daken tijdens Renovatiebeurs
Isolatie en ventilatie zijn ook bij klassieke daken belangrijke aandachtspunten. Het dak moet er precies zo uitzien als 100 jaar geleden, maar daarbij wel voldoen aan de huidige bouweisen. Dat vraagt om vakwerk en kennis. BMI Monier produceert en levert sinds 1835 Hollandse klassieke pannen waaronder Oude Holle, Tuile du Nord, Grote Romaanse en Kruispan. De in al die jaren opgedane kennis en ervaring op het gebied van klassieke daken is nu beschikbaar voor iedereen die klassieke daken beheert, renoveert en restaureert. Met die kennis is het mogelijk om de authentieke uitstraling van een pand na renovatie of restauratie te behouden.
Klassiek Hollands dak
“Een echte klassieke Hollandse dakpan herken je meteen,” stelt Guus Killaars, hoofd export BMI Monier en verantwoordelijk voor klassieke dakpannen, “aan de juiste klei, de uitstraling van de eventuele glazuur- of engobelaag, de kleur en natuurlijk de originele, lang geleden bepaalde, afmeting. Is bijvoorbeeld het glazuur niet goed aangebracht, dan ontstaat craquelé bij een te dikke of vlekvorming bij een te dunne laag. Komt er tijdens het smoren van blauwe pannen te veel zuurstof bij, dan heb je een groot kleurverloop. Maar dat is niet het enige,” vervolgt hij, “omdat een dak een systeem is, moet je het geheel overzien en ervoor zorgen dat alle componenten bij elkaar passen zoals de vorsten, broekstukken, knikpannen en speciale eyecatchers zoals pironnen. Alleen dan ontstaat er een echt klassiek Hollands dak waarbij de dakdetails in elkaar overvloeien en een esthetisch geheel vormen”.
Beursactie
Tijdens de Renovatiebeurs/Monument is iedereen met renovatieplannen voor een klassiek dak welkom op de stand van BMI Monier. Bij aankoop van klassieke dakpannen voor 31 december 2019 ontvangt de besteller tot maximaal € 450,- retour. Voor advies over klassieke daken en voor de actievoorwaarden van de beursactie staan de adviseurs van BMI Monier klaar op stand nr. 06.C018.
Workshop
De workshop bestaat uit een dagdeel (inclusief lunch) op de fabriekslocatie in Tegelen en kost € 150,-Aan bod komen onder andere: welke pan hoort bij welk dak?, wat voor soorten pannen zijn er?, productiemethoden, kleuren en glazuur, vervangen of schoonmaken?, reparatie en onderhoud, het dak als systeem en waar op te letten bij renovatie en restauratie? Aanmelden kan via: www.monier.nl/klassieke-daken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen