Woontorens The Sax creëren ritme in Rotterdams skyline
The Sax bestaat uit twee woontorens, de één 70 meter en de ander 150 meter, die dezelfde fundatie delen. De torens verbinden zich halverwege de constructie met een enorme brug, die plek biedt aan een 150 kamer tellend hotel met restaurant en terras. De torens zelf bestaan uit 450 appartementen, elk met hun woonkamer gericht op de baai. Dat betekent veel daglicht en panoramische uitzichten over de Maas en de stad.
Het nieuwbouwproject is gelegen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de torens Boston & Seattle, die eerder dit jaar het hoogste punt bereikten. In de plint zijn winkel-, parkeer- en horecafuncties weggewerkt. De entree is net zoals de gevel een levendig patroon dat haast een muzikale uitstraling heeft.
© WAX Architectural Visualisations
Ritme van de stad
The Sax is zo ontworpen dat het zich moeiteloos in het herkenbare silhouet van de stad voegt, aldus MVRDV. “Een woongebouw dat van binnen naar buiten is ontworpen en daarom zo onderscheidend oogt, zonder herhalende gevel en met een diverse, individuele uitstraling. The Sax is een gebouw dat is ontworpen op het ritme van de stad.”
We vergelijken onzer havenstad met een wereldstad als Manhattan. Daarmee schuilt Rotterdam ogenschijnlijk in de schaduw van de Amerikaanse stad, maar niks is minder waar. De Maasstad heeft haar eigen identiteit verworven, wat met projecten als De Rotterdam, Boston & Seattle, het Nieuwe Luxor Theater en The Sax keer op keer wordt bewezen. Dit is geen Manhattan, dit is Rotterdam.
© WAX Architectural Visualisations
Oplevering
De bouw van de woontorens start in 2018. Naar verwachting wordt het project eind 2020 opgeleverd. MVRDV werkte voor dit project samen met ARUP aan de constructie, het gevelontwerp en duurzaamheid.

Impressie van The Sax in de skyline van Rotterdam. © MVRDV
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen