Woontoren geeft De Bunker glamour terug
Het plan voorziet in een zorgvuldige renovatie en uitbreiding van De Bunker, een markant en monumentaal gebouw, dat is ontworpen door befaamd architect Huig Maaskant uit de late wederopbouwperiode. Aan De Bunker, gelegen aan de noordkant van het Centraal Station, wordt een toren toegevoegd, die voortborduurt op het karakter van De Bunker. Diverse architectonische elementen van het huidige gebouw zijn door Powerhouse Company (winnaar van de Maaskantprijs voor Jonge architecten in 2011) hergebruikt in het ontwerp van de toren, waarmee een onlosmakelijk geheel wordt gecreëerd.
Het geheel wordt een mix van functies, met voornamelijk wonen, kantoren en een grand café. Er zijn gesprekken om een short-stay hotel toe te voegen. Verder wordt het gebouw voorzien van de nieuwste technologische toepassingen.
Winnende plan
Eind 2015 heeft een combinatie van ontwikkelaars RED Company en Being Development, samen met architectenbureau Powerhouse Company, de ontwikkelprijsvraag voor het pand gewonnen. Het winnende plan is in het afgelopen jaar verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met de TU/e en de gemeente Eindhoven.
Cultureel erfgoed
Voor de universiteit staat één ding voorop: het behoud van De Bunker als cultureel én maatschappelijk erfgoed. Duizenden oud-studenten hebben warme herinneringen aan feestavonden, concerten en bijeenkomsten, destijds in de AOR (Algemene OntspanningsRuimte). Dat geldt ook voor de talloze verenigingen die er huisden. “Verder is het gebouw zelf inmiddels onlosmakelijk deel van Eindhoven geworden én is het architectonisch erfgoed”, stelt vice-voorzitter Jo van Ham van het college van bestuur van de universiteit.
Brutalistische aard
"De architectuur van de Bunker markeert een zeer belangrijke periode in de geschiedenis van na-oorlogse architectuur. De brutalistische aard van het ontwerp van Maaskant vraagt om een sterke benadering in het ontwerp van toevoeging", zegt Nanne de Ru van architectenbureau Powerhouse Company. "Het resultaat is een gebouw dat zich op verschillende schaalniveau’s laat lezen. Enerzijds als icoon aan de Kennedylaan, anderzijds als een culminatie van volumes aan de Vincent van den Heuvellaan. Door het toevoegen van de toren kunnen we het tegelijkertijd voor elkaar krijgen dat al het parkeren ondergronds wordt opgelost en de Bunker kan worden gerestaureerd. Bovendien kan de geest van de oorspronkelijke glamour van het gebouw worden teruggebracht.”
Het initiatief is recentelijk door het bestuur van de gemeente Eindhoven goedgekeurd. De oplevering is voorzien in 2019.
© Powerhouse Company
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen