Woningmarkt komt tot rust
Dit is de conclusie van het Economisch Bureau van ABN AMRO. De conclusie is gepresenteerd in de eerste Woningmarktmonitor van 2019. De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent stijgen, en in 2020 met nog eens 4 procent. Het aantal woningverkopen neemt de komende twee jaar naar verwachting nog verder af.
Afnemend vertrouwen in woningmarkt
Tot voor kort was de verwachting dat de huizenprijzen dit jaar met 7 procent zouden stijgen. "We gingen er tot voor kort vanuit dat de huizenprijzen met 7 procent zouden stijgen, maar hebben dit verlaagd naar 6 procent, omdat het vertrouwen in de woningmarkt is afgenomen. Dat afgenomen vertrouwen wordt vooral veroorzaakt door toenemende onzekerheid in de economie", legt econoom Philip Bokeloh uit. "De toename van de stijging van de huizenprijzen ligt per saldo iets boven het historisch gemiddelde, omdat de hypotheekrente aanhoudend laag is en het woningaanbod ook de komende jaren krap zal zijn", aldus Bokeloh.
De daling van het aantal woningverkopen is een voorbode voor een afzwakkende prijsstijging. Deze was in 2018 al zichtbaar. Er werden minder huizen verkocht, omdat de betaalbaarheid vanwege de prijsstijging onder druk kwam te staan en het sentiment om te kopen afzwakte. De meeste mensen die tijdens de crisis het kopen van een huis uitstelden, zijn daarbij inmiddels alsnog verhuisd. Bovendien is er momenteel gebrek aan te koop staande huizen, met als reden dat er steeds meer doorstromers zijn: dit zijn mensen die eerst een nieuwe woning kopen, voordat ze hun huidige woning te koop aanbieden. Het Economisch Bureau verwacht hierin wel een omslag, waarbij mensen eerst hun woning te koop zetten en daarna pas een nieuwe woning kopen. Desondanks is de verwachting dat zich in ieder geval tot 2021 een daling van het aantal verkopen voordoet.
Nieuwbouw blijft achter
Het aanbod van nieuwbouwwoningen blijft eveneens achter. Dit om uiteenlopende redenen: een gebrek aan bouwcapaciteit, te weinig bouwplannen, beperkende financieringsmogelijkheden voor bouwprojecten en tegenvallers bij de realisatie van woningen. Het Economisch Bureau voorspelt dat hierin niet snel verandering komt. De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen daarbij nog harder dan die van bestaande woningen. Dit komt doordat het vooral nieuwbouwprojecten betreft die in het duurdere segment thuishoren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen