Welke rol spelen architecten in ‘City for sale’?
Onder het motto ‘City for sale’ onderzoekt AFFR de gevolgen van internationale kapitaalstromen op de samenstelling van de stad en zijn inwoners: gebouwen als investeringsmodellen, architectuur als toeristische trekpleister en de stad als verdienmodel. De leefbaarheid van de stad van de 21e eeuw staat onder druk. Het leven in de stad is populair en bouwgrond schaars. Stadsontwikkeling is niet langer een overheidstaak.
Stad voor de happy few
Mondiale geldstromen vinden hun weg naar vastgoedprojecten in steden over de hele wereld. In ruil voor bijna gegarandeerde rendementen verrijzen dure appartementen en penthouses voor de happy few. Het aanbod dure koopwoningen stijgt, terwijl huurwoningen worden verkocht of tegen marktprijzen worden verhuurd. Aan expats die de hoge huur met gemak kunnen betalen of als Airbnb aan toeristen, die grof geld betalen voor een authentieke stadsbeleving.
Verschillen overbruggen met architectuur
Deze ontwrichtende dynamiek verdeelt de stad in centra van gelijken: hoog- en laagopgeleiden, armen en rijken, ouderen en jongeren. Groepen die elkaar nauwelijks nog ontmoeten. Welke rol is er in deze moderne stad weggelegd voor de architectuur? Kunnen architectuur en stedenbouw deze verschillende overbruggen? Of is de stad nog slechts een in stenen en beton gegoten symbool van de toenemende kloven in de maatschappij? Welke rol spelen architecten, stedenbouwers, planologen, bewoners en filmmakers hierin? En hoe kunnen zij samenwerken om hun ideeën over de leefbare stad uit te dragen?
Het Architectuur Film Festival Rotterdam wordt gehouden van 4 tot en met 8 oktober.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen