Waarom data onmisbaar is voor een energieneutrale toekomst
De overheid streeft ernaar dat alle gebouwen eind 2020 energieneutraal zijn. Woningbouwcorporaties en gemeentes willen nieuwe én bestaande woningen zoveel mogelijk energieneutraal of energieleverend maken. Het gebruik van ‘Internet of Things’ (IoT) is daarom van cruciaal belang, aldus QNH Consulting, een bedrijf dat organisaties helpt met het bijsturen van verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT-oplossingen. “Met de inzet van IoT profiteren niet alleen woningbouwverenigingen en gemeentes, maar ook andere belanghebbenden in de keten zoals bewoners en onderhoudsbedrijven”, stelt het bedrijf.
Sensoren linken aan internet
Met IoT worden sensoren in woningen aan elkaar én aan het internet gelinkt, waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie bijvoorbeeld het energieverbruik, de energieopbrengst, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de staat van het materieel te meten. Verbruik is hierdoor eenvoudiger te monitoren en aan te passen en het onderhoud kan hierdoor slimmer ingepland worden.
Ruimtes kunnen bijvoorbeeld los van elkaar worden verwarmd en ook kan vastgesteld worden wanneer hout- of betonrot begint te ontstaan, waardoor er tijdig actie ondernomen kan worden. Dit draagt bij aan het terugdringen van kosten, het vergroten van duurzaamheid en de bewustwording van energieneutraal wonen.
Centraal platform
Sjoerd Hobo, Directeur van QNH Consulting Midden: “Wanneer de woning al direct bij de bouw wordt geoutilleerd met sensoren wordt het realiseren van energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Er bestaan al veel losse apps, maar een centraal platform waar alle data samenkomt geeft inzicht in de gehele keten. Bewoners kunnen hun gedrag aanpassen, het bouwbedrijf kan op tijd onderhoud plegen en woningcorporaties kunnen onregelmatigheden preventief opsporen. Bovendien kan de gemeente op slimme en efficiënte wijze voldoen aan doelstellingen op het gebied van energieneutraal wonen.”
Whitepaper
Het volledige whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’ is te downloaden via: https://qnh.eu/diensten/internet-things-iot/
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen