Virtual reality-bril Occulus Rift nu te koop
Nieuwe wereld voor architectuur
Architecten maken al sinds jaar en dag gebruik van verscheidene methoden om zo goed mogelijk de essentie van een nieuw project onder ogen te brengen, bijvoorbeeld met schetsen of video’s. Elke methode doet echter tekort aan het resultaat: het daadwerkelijk beleven van het gebouw of de omgeving door er fysiek in aanwezig te zijn.
Virtual reality is wel in staat dit te doen. Met bijvoorbeeld de Occulus Rift kunnengebruikers zich in een virtual reality-omgeving onderdompelen. Middels de bril kunnen architecten ontwerpen van dichtbij tonen, alsof men zich in het project bevindt, en ze zijn daardoor minder afhankelijk van schetsen en renderings. Dit kan op locatie, maar ook vanuit huis via een stream.
Cruciaal in deze nieuwe vorm van presentatie is de mogelijkheid om allerlei factoren aan te passen: hoe ziet het project er in dag/nacht uit, hoe valt het licht in deze kamer, voor welk materiaal moet gekozen worden, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo lijkt het, en met de verkoop van de Occulus Rift aan consumenten worden deuren geopend naar een nieuwe wereld voor de architectuur.
U kunt de Occulus Rift bestellen via deze website. Daar vindt u tevens meer informatie over onder meer de levering en betaling.
Voorbeelden virtual reality in architectuur
Dat er kansen voor virtual reality in de bouwwereld liggen, maakte het Nederlandse bedrijf Easysee in 2015 duidelijk. Zij ontwikkelden de Easy2see-module, waarin de drager van een virtual reality-bril (zoals de Occulus Rift) middels stereoscopische 3D-beelden door een ontwerp kan lopen. Met de module loopt de gebruiker rond in bijvoorbeeld een lege sporthal, zodat hij veel vrijheid heeft om elk hoekje en gaatje van het ontwerp te bekijken.
Olivier Demangel van 3D-ontwerpbureau IVR NATION heeft een soortgelijke module ontwikkeld op basis van een bestaand model van architectenbureau Featherstone Young (bekijk hier de video). Demangel is ervan overtuigd dat virtual reality voorgoed de architectuur gaat veranderen, aangezien de architect snel en gemakkelijk kan experimenteren met ontwerpen, lichteffecten en materiaalkeuze.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen