Vernieuwd Tramplein Purmerend officieel geopend
Gericht op het water
Om te voorkomen dat de publieke ruimte van het plein een chaos van losse objecten werd (bushokjes, banken, prullenbakken, informatieborden, reclamepanelen, fietsenstandaarden, etc) zijn deze functies opgenomen in vier hoofdelementen: het centrale busstation, twee platforms aan weerszijden van het station en het AVIA gasstation met geïntegreerde fietsparking.
© Jeroen Musch
Dit ontwerp heeft de configuratie van de ruimte drastisch veranderd. Met een gerenoveerde infrastructuur en de nieuw aangelegde Melkwegbrug is het plein nu georiënteerd op het water. Ook het verplaatsen van het busstation naar het kanaal speelde hier een rol in. Ook is hierdoor de Jaagweg, voorheen een drukke verkeersweg, veranderd in een levendig stedelijk gebied.
Busgebouw
De overkapping van het bestaande busgebouw blijft behouden. De houten kapconstructie wordt verplaatst naar het centrale eiland van het nieuwe busstation. De onderbouw met daarin loket, wachtruimte en chauffeursverblijf zal worden gemoderniseerd. Hierbij komt de kenmerkende materialisering van tegels en glas terug.
© Jeroen Musch
De verdiepte fietsenstalling in het AVIA benzinestation creëert een tweede laag in het plein. Hier is een ruimte gerealiseerd, te bereiken via de trap bij de koffiekiosk van het benzinestation, met een uitzicht over het water en het plein.
Bescheiden en historisch
NEXT architects heeft het ontwerp bewust bescheiden gehouden, in lijn met de historische context. Dit is vooral terug te zien in de glazen muren van het busstation, die NEXT in samenwerking met met visueel kunstenaar Merel Noorlander heeft gerealiseerd. Noorlander maakte een collage van historische beelden en verbindt zo heden en verleden voor bezoekers van Purmerend.
© Jeroen Musch
Het Tramplein is genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2016. De winnaars worden bekendgemaakt op 22 september.
Lees ook over de nieuwe wayfinding-elementen op het Tramplein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen