Vernieuwd Arnhem Museum biedt panoramisch zicht op uiterwaardenlandschap
Benthem Crouwel Architects transformeerde het gebouw tot een zichtbaar, overzichtelijk en toegankelijk nieuw museum dat de stad verbindt met de natuur en met de kunst. Architect en partner Saartje van der Made: "We waren meteen gegrepen door de prachtige hoog gelegen plek. Het uitzicht is een enorm pluspunt, dus wilden we met het nieuwe gebouw zelfs nog meer de hoogte in om dat te accentueren".
Naast de bijzondere zwevende vleugel die ver uitkraagt boven de stuwwal en een publieke brede trap die deze met de vernieuwde beeldentuin verbindt is ook de gevel een blikvanger. De nieuwe vleugel is betegeld met 82.000 unieke, met de hand vervaardigde tegels. Het bijzondere kleurverloop van de tegels op de gevel – van aardse tinten aan de walkant tot ijsblauw aan de zijde richting de rivier, symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal. De combinatie van deze natuurlijke kleuren met de vorm zorgen ervoor dat het gebouw vloeiend overgaat in de natuur eromheen.
Architect en partner Joost Vos: “De buitenkant moest subtiel én verrassend zijn, zodat het gebouw onderdeel wordt van de omgeving en tegelijk nieuwsgierigheid opwekt. De gevel wordt eigenlijk steeds interessanter wanneer je dichterbij komt. Alle tegels zijn uniek, alsof het allemaal kleine kunstwerkjes zijn, heel passend bij deze bijzondere plek en de functie als museum.”
Verbinding
De transformatie van het museum startte in 2017. Met de uitbreiding van de nieuwbouw is ruim 1.100 m2 expositie- en publieksruimte gerealiseerd bovenop de 1.350 m2 in het monument. Het museum beschikt nu over 1.935 m2 ‘state-of-the-art’ expositieruimtes. De riante nieuwbouw heeft vijf nieuwe tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes, die onderling zijn verbonden, met een vanzelfsprekende routing.
De monumentale koepel van Cornelis Outshoorn uit 1873, oorspronkelijk een herensociëteit, kreeg zijn originele, ruimtelijke karakter terug en is het hart van het museum. In deze centrale ontmoetingsplek zijn de entree, de winkel en het café gehuisvest. Op de bovenverdieping van de koepel is een vrij toegankelijke activiteitenruimte gecreëerd, waar een doorlopend programma wordt aangeboden door het museum. De koepel geeft voortaan ook toegang tot de geheel vernieuwde beeldentuin. Deze ‘groene buitenzaal’ is vrij toegankelijk.
Publieke tribune
Een brede trap die het gebouw van oost naar west doorboort, verbindt de nieuwe vleugel met de beeldentuin. Deze trap wijst de bezoeker op de bijzonderheden binnen in het gebouw én geeft een prachtig venster op de rivier. De trap fungeert bovendien als tribune voor het publiek, voor voorstellingen in de tuin.
De voormalige beeldentuin van het museum is flink aangepakt. Het ontwerp van de beeldentuin van Karres en Brands’ hand is eigentijds en sluit aan bij de oude parkstructuur die er ooit was voor de hele stuwwal: met slingerende paden, waardoor je als wandelaar nooit wist wat er na de bocht zou komen, word je nu opnieuw telkens verrast door de verschillende kunstobjecten.
Relatie met de natuur
Oud en nieuw worden in het vernieuwde geheel op verrassende wijze met elkaar verbonden en het landschap speelt in de beleving van het museum een grote rol. Het gebouw en de locatie, centraal in de stad maar toch midden in het groen, zorgen voor prachtige uitzichten over de uiterwaarden en de Rijn. De nieuwe tentoonstellingsruimten staan in dienst van de collectie en de wisselende exposities. Deze rustige zalen met ononderbroken wanden worden afgewisseld met ruimtes die juist open zijn en door middel van grote, doorlopende raampartijen een vrije blik bieden op de natuur en de stad, waardoor de unieke ligging van het museum optimaal benut en benadrukt wordt. Dit ritme van introvert en extravert, beleving van door mensen gemaakte kunst en de verschillende landschapstypes maakt een bezoek aan het nieuwe Museum Arnhem tot een prikkelende en afwisselende ervaring.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Reactie toevoegen