Verdichte arbeiderswijk behoudt historisch karakter
Het veelomvattende plan voor de karakteristieke wijk is ontwikkeld door Braaksma & Roos Architectenbureau, in nauwe samenwerking met de bewoners. Voor de herstructurering werd de buurt gekenmerkt door compacte arbeiderswoningen op langgerekte percelen met diepe tuinen. De honderd jaar oude huizen verkeerden in slechte staat en voldeden niet meer aan de moderne eisen en comfort, aldus het architectenbureau.
De oude situatie van het Zomerkwartier. © Braaksma & Roos Architectenbureau
Bovendien was er in Zeist een grote behoefte aan meer huurwoningen. Vanuit de gemeente werd de nadrukkelijke wens uitgesproken om extra huurwoningen te creëren in de binnenstad, zodat het groene buitengebied ongeschonden zou blijven. Volgens de gemeente leende het Zomerkwartier zich bij uitstek voor verdichting.
Bewoners willen behoud karakter
Om de grootschalige wijkaanpak vorm te geven, sloegen drie woningcorporaties de handen ineen. Samen met Braaksma & Roos werd een plan ontwikkeld op het concept van een tuinstad. Dat houdt in: woningen rond collectieve hoven met groen als kloppend hart van de openbare ruimte. Aanvankelijk voelden de bewoners van het Zomerkwartier volgens het architectenbureau weinig voor de plannen. De bewoners wilden het karakter van de historische wijk behouden.
In het plan is tegemoet gekomen aan de wens om de oorspronkelijke gevenaanzichten in de nieuwbouw terug te laten komen. Zo is het ontwerp voor ’t Hof van Zeist, het bouwblok tussen de Schaerweijdelaan en de Anne de Vrieslaan geïnspireerd op huizen uit de jaren ’30 in de wijk. De herenhuizen, appartementen en grondgebonden woningen kenmerken zich door warme kleuren en materialisering van gevels en daken. Opvallend zijn de uitgesproken elementen als de zinken dakkapellen en luiken voor de ramen.
Poortwoningen naar ontwerp van 1912
Anders in de nieuwe situatie zijn de markante poortwoningen, die in het oorspronkelijke ontwerp van 1912 al waren getekend, maar wegens financiële redenen nooit waren uitgevoerd. De onderdoorgang biedt een directe verbinding met het beschutte groene hof. Verdichting is gerealiseerd met de nieuwe woningen aan de Anne de Vrieslaan. De eengezinswoningen zijn op een organische manier ingepast tussen de Schaerweijdelaan en de Dr. Schaepmanlaan en sluiten met de twee “boekensteunen” aan op het groene binnenhof.
De poortwoningen. © Braaksma & Roos Architectenbureau
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen